Naturbilder .. hästkrafter

 

 

Hästarna mitt i byn Ammarnäs är verkligen trevliga att se på. Jag gillar hästar men är samtidigt lite rädd för dem, så ett elstängsel mellan dem och mig var perfekt.

 

Den här svarta hästen gnäggade hela tiden och tittade bortöver Tjulån så jag gick i den riktningen för att se vad det var som upprörde den.

 

Och där långt borta bakom ett spindelnät av stängel stod en underskön hästflicka och gnäggade tillbaka. De ville förstås träffas. Bara elkraft skiljde dem åt. Att simma över Tjulån hade säkert inte varit något större hinder.

 

Det verkade vara hingstar i det här hägnet.

 

 

 

 

När det fanns arbetshästar i jordbruken i Ammarnäs brukade de släppas fria uppe på fjället under en period på sommaren och ibland kom hela flocken ner till byn och sprang lösa innan bönderna fångade in dem. Där föddes min rädsla för hästar.

 

Den ridande samen hade en häst som jag var särskilt rädd för, den gillade att skrämma folk verkade det som. Det var på den tiden när jag jobbade på Hilding Renmans affär ”Shopen”. Jag hade varit på lunch och skulle gå dit för att öppna och då kom den där hästen travande efter vägen. Jag sprang mellan husens broar och väntade på att den skulle passera och kunderna som väntade vid affären fick vänta.

 

Men som sagt det är jättefina djur och roligt att de börjat synas i Ammarnäs igen. Numera används de bara till ridning vad jag vet.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.