Naturbilder .. Storsjö

SLÄKTEN HEDMAN

 

Bröllop mellan Linda Sjöström från Granåker och Johan Hedman Vindel-Storsjö år 1913

Fotograf Robert Lundgren/Västerbottens museum…..Ett väldigt vackert foto tycker jag.

 

Maria Teolinda Sjöström f. 1894 06 05 i Övre Sandsele. Hon var äldst av 9 syskon. Familjen flyttade till Granåker innan 1907.

Johan Villehard Hedman f. 1887 11 08 i Råstrand. Han var också äldst av 9 syskon.

 

Johans föräldrar Erik och Charlotta Hedman kom flyttande från Råstrand till Storsjö 1902 i slutet av mars med djur och bohag. Då fanns ingen väg till Storsjö, de fick gå med korna efter isen på Storvindeln. Bohaget och de mindre barnen fick troligen åka med häst och släde.

Enligt uppgift i Thea Hällebergs bok ” Sorsele Släkter från nutid till 1600-talet” nr 3, så hade Erik och Charlotta sålt sitt skogshemman åt något skogsbolag och i utbyte fått hemmanet i Storsjö plus 2300 kr i kontanter. Hur mycket som redan var byggt och odlat i Storsjö när de kom framgår inte. 6 barn hade de med sig  och det sjunde föddes fyra månader efter ankomsten till Storsjö, det var en dotter som avled två månader senare. År 1904 föddes sonen Sven.

Fadern Erik avled 1908 , han hade inte hunnit fylla 48 år. Sonen Johan  fick ta på sig det tunga ansvaret att tillsammans med mor fortsätta med jordbruket. Johan hade inte fyllt 21 år när far dog, Elin var två år yngre och Gottfrid var 16 år. Man kan väl tänka sig att de fick arbeta hårt för att kunna fortsätta. Bilden nedanför är tagen 1910.

 

Sittande Johans mor Charlotta f. 1862 och sonen Johan f. 1887. Stående f.v. Sven f. 1904 Elin f. 1889 Valdemar f. 1897.

Fotograf Robert Lundgren/ Västerbottens museum

 

Johan hittade sin vackra fru Linda Sjöström i Granåker på södra sidan Storvindeln. De gifte sig som sagt 1913 och Linda flyttade in till Johan och svärmor Charlotta och de av hennes barn som fortfarande bodde hemma.

 

Fotograf Harald  Österberg/ Västerbottens museum

 

Fotograf Harald Österberg/ Västerbottens museum

 

De fick 16 barn under en period på 26 år.

Rubert blev kvar i Storsjö, Karl byggde hus i Sejaur, Bruno i Sejaur hade taxirörelse, Judith till Brännäs Arjeplog, Emander till Svarttjärn, Elna till Ammarnäs, Åke till Johannisberg, Elof kvar i Storsjö, Henry till Ammarnäs, Erland till Härnöfors, Göta till Bockträsk, Holger levde bara en dryg månad, Iris till Grannäs, Gerdy till Sorsele, Ola kvar i Storsjö och Siri till Gargaur Arjeolog.

Uppgifterna hämtade ur Thea Hällebergs bok. Thea växte upp som deras granne, hon var född i tiden mellan Bruno och Judit,

 

 

Som hämtade ur en reklambild för en film, filmstjärnorna är Bruno, Karl och Rubert.  Emander fick säkert inte vara med hos de uppklädda storebröderna, men det ordnade han själv genom att titta upp bakom stenen.

Fotograf Harald Östberg/ Västerbottens museum

 

Johan Hedman var en kändis inom kommunen. Han var en flitigt anlitad dragspelare på bröllop och danser. Här som andra dragspelaren från vänster.

Foto Robert Lundgren/ Västerbottens museum

 

Hedmans gård ligger till vänster. Där bor barn barn och barnbarnsbarn och barnbarnbarnsbarn. Hällebergs gård till höger ägs numera av ett barnbarnsbarn till Linda och Johan Hedman.

Enligt uppgift i boken ” Sorsele fornålder och nutid ” är datumet för anläggningsutslaget i landskontorets handlingar för Storsjös del  30 dec. 1845 ägare Pehr Nilsson som var same. Det har funnits boende där tidigare som inte är dokumenterat i deras handlingar.

 

Två av Lindas yngre syskon. Svenborg den yngsta hälsar på sin bror Rene i Granåker när han fyller 70 år.

Sorsele bildbank

 

Linda måste ha varit fantastiskt stark. Hon klarade av att sköta allting med kor och gård under de år hon födde 16 barn.

Fotograf Harald Österberg/ Västerbottens museum

Harald Österberg f. 1888 var gift med Johans syster Elin f. 1889. De bodde i Bockträsk.

Östberg började sin karriär som fotograf med att bygga en egen kamera. Han fick ta ett glas från ett par gamla glasögon och utifrån det göra sin kamera.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.