Naturbilder .. Matilda Grundström i Risnäs

Där borta där solen lyser som mest finns Risnäsholmen där Matilda bodde, där Gertsbäcken rinner ut i Vindelälven

 

Jag vet inte hur mycket tid jag har använt till att söka efter ett foto på farfars yngsta syster Matilda som flyttade ifrån Ammarnäs till Risnäs. Det är det omöjligaste projekt jag gett mig in på i den vägen. Hon har lyckats hålla sig undan alla kameralinser tydligen. Alla hennes äldre syskon finns det kort på men inte henne. Om någon har ett kort med Matilda på så snälla ni hör av er!

 

 

Matildas familj i Ammarnäs, tyvärr var hon inte med på bilden fast hon var två år då.

Fotograf Lotten von Düben / foto i privat ägo.  1871 i Ammarnäs.

 

Matilda Carolina Andersson f. 1869 02 14 i Ammarnäs näst yngst i syskonskaran på 11 st.

Hon gifte sig  1888 i Sorsele med Karl-Fredrik Grundström från Forsnäs f.1863 07 25 . Kanske bodde de några år i Forsnäs där Karl-Fredrik hade sitt föräldrahem De två första barnen är inskrivna som födda i Forsnäs. Barn nummer två Johan Albert levde bara fyra månader. Barn nummer tre Julius föddes i Risnäs 1894 så då hade de tydligen flyttat dit. Barn nummer fyra Albert var också född i Risnäs 1899

 

Matildas äldste son Leonard f. 1888   d.1954 gift m. Nora Funnberg f. 1901  d. 1926. Gifte 2 Edla Linder f. 1908  d.1985. Det närmaste vi kan komma Matildas utseende är väl att titta på hennes söner. Kanske någon av dem är en kopia av henne eller åtminstone har några drag av henne.

Utdrag ur foto av Robert Lundgren/Västerbottens museum

Fotot är mycket förstorat. Lundgrens foto hade perfekt skärpa.

 

Sonen Julius f. 1894  d. 1976

Fotograf Robert Lundgren/ Vbm

 

 

Sonen Albert till höger f. 1899  d. 1983……kompisen Johan B. i mitten och kusinen Holger G till v..

Fotograf Robert Lundgren/ Vbm

 

 

Matildas man Karl-Fredrik Grundström, barnbarn till Ammarnäs grundare Nils Johansson. På andra sidan stenen skulle Matilda ha kunnat stå. Hon var också ett barnbarn till Nils Johansson. Hon var dotter till Anders som har sitt namn på minnesstenen.

När det här kortet togs på Farbror Kalle ( pappas farbror) var Matilda avliden, hon dog 1951. Stenen restes 1957 och Kalle dog 1960. Där stenen stod och där den nu flyttats till är Matildas hemgård. Där har hon lekt med killingarna och klappat kalvarna. Där har hon plockat blommorna och lagt under kudden till midsommarnatten. Där drömde hon sina drömmar om Karl-Fredrik.

Fotograf Robert Lundgren/ Vbm

 

 

Matilda växte upp vid foten av Potatisbacken i en del av huset där jag skrivit hennes namn. Huset har byggts ut flera gånger sedan dess men en del av det är Ammarnäs äldsta hus.

När hon var liten fanns den gamla timrade kyrkan och farbror Jankens gård, ladugårdar, bodar och lador. Där fanns också det fina röda huset som pappa Anders byggt och sålt till samen Jon  Andersson Grahn.

Hennes äldsta syster Sara gifte sig 1871 i december med David Forsvall. Deras hus blev byggt borta vid tjärnen där affären nu finns. I farbror Jankens familj hade de äldsta barnen börjat gifta sig och Anna Magdalena hade flyttat till Arjeplog innan Matilda föddes. Matildas syster Sofia var två år äldre och lillebror Otto var tre år yngre än Matilda.

När Matilda flyttade hemifrån levde både mor Brita Greta och far Anders. Bara yngsta brodern Otto bodde kvar hemma. Han gifte sig senare med Matilda Sorsén och köpte hus och hemman i Nabbnäs. Nils Johan, Sara och Anders-Olof blev också kvar i byn med sina familjer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.