Naturbilder .. Ålderdomshemmet i Örnäs.

Bilden ovan: Fotograf Robert Lundgren/ Västerbottens museum

 

År 1906 öppnades ett ålderdomshem för gamla samer som behövde någonstans att bo och vårdas. Det var stora problem för gamla och orkeslösa samer när de inte längre orkade med att följa sin familj med flytten ner till vinterbeteslandet och upp till fjällen på sommaren. De blev inhysta hos nybyggare som fick lite betalt för att ta hand om dem. Det kunde förstås bli med skiftande resultat. Vissa hade det säkert bra men många hade det svårt. Det fanns de som vägrade att bli inhysta och hellre stannade i någon kåta i något viste för att klara sig själva.

SÅ BÖRJADE DET

En av Missionsförbundets kvinnor hade rest till Lappmarken för att besöka församlingen i Sorsele. Hon råkade under en av sina resor hitta en svårt medtagen samekvinna i en lada. Kvinnan låg mellan några fällar i ladan för att skydda sig mot myggen trots att det var varmt ute. Hon var blind och hade naturligtvis svårt att ta hand om sig.

Anna Johansson som bibelkvinnan hette insåg då deras egentliga uppdrag. De skulle ordna ett boende dit de hemlösa gamla kunde komma och få omvårdnad. De tog hjälp av sin församling i Göteborg som startade en insamling.

Ett hus fanns redan på platsen i Örnäs, nämligen Nedre Gautsträsk Missionsförenings hus. Gustav Öhrnell hade skänkt tomten och folk i bygden hjälpte till med virke och byggnation.    ” Öhrnell  stod för byggnationen och offrade ej lite härpå”  Föreningen i Örnäs gick med på förslaget att omvandla huset till Ålderdomshem med en samlingslokal på övre våningen. Där bodde också familjen Levin, de fick i uppdrag att möblera och göra i ordning för de boende. Fattigvårdsstyrelsen i Sorsele lovade att stå för underhållet av de gamla.

År 1906 kom den första samekvinnan till Örnäs ålderdomshem. Det var den blinda Sigrid som Anna tidigare hade hittat på Björkfjället. Familjen Levin var de som först startade upp hemmet. Pastor John Levin och hans hustru Anna, hon  fick dra ett tungt lass, hon hade sitt eget hushåll med man och barn, hon skulle ta hand om alla gäster som kom till deras hem och nu dessutom sköta de gamla.  Det blev för mycket för henne så församlingen i Göteborg skickade upp fröken Gertrud Andersson som skötte hemmet i tre år. Sedan avlöstes hon av sjuksköterskan Hildur Danielsson.

En del pengar till underhåll skickades ifrån församlingen i Göteborg och tillsammans med gåvor från trakten så byggde de efterhand upp ett hem som tidvis kunde ta hand om ett 20-tal skyddslingar. Antalet varierade ju naturligtvis. 1912 var det 12 st. boende. Det strömmade också förbi tillfälliga gäster som behövde husrum kortare perioder.

Att de kallade dem skyddslingar tycker jag vittnar om att de blev väl omhändertagna. Jag har läst avskrifter av de brev som blev skickade från hemmet till församlingen i Göteborg. Där kan man läsa om hur vardagen förlöpte, vilka svårigheter som de mötte och vilka glädjeämnen som de hade att berätta om.

 

 

Personal och skyddslingar utanför ålderdomshemmet i Örnäs.

Fr. v .Brita Nilsson Skansnäs, Maria Mikelsson Tjulträsk, lärarinnan Ulrika Nilsson,  Anna och John Levin, Abraham Holmgren, snickaren Erik Eriksson gift med Brita Nilsson, längst ut till höger Emma Nilsdotter med dotter. Emma var dotter till paret Mattsson som sitter i mitten.

Sittande Blinda Sigrid , Brita J Johansdotter, Emma Mattson och Nils Mattson och i långa skägget ”Sjangen” Johan Anders  Grahn.

Fotograf Robert Lundgren/ Västerbottens museum

 

De som hade lust och kraft fick arbeta med vad de ville. En del slöjdade, en del arbetade med ved, andra plockade bär och Anna Sara skötte om att lägga ut nät. Hon var stark och duktig och tyckte om att fiska med nät.

Någon av tanterna hade ansvaret för en ko som hon skötte som sin egen. De fick ha sin egen kaffepanna på rummen och koka sitt kaffe på elden i öppna spisen. De gånger de hade kaffe vill säga. Under krigsåren var det inte lätt att få tag på riktigt kaffe, men desto högtidligare då när det kom något paket med varor från Göteborg, Stockholm eller Sunne.

Till julen kom det paket med julklappar till var och en av dom med deras namn på. En stickad kofta eller en mössa och så vidare. Godis var ju också välkommet.  En försändelse med grönsaker skickades från Göteborg till Örnäs via tåg till Gunnarn och sista biten med häst till Örnäs. Frakt 135 kr.

 

Carolus Fjellner lagar nät. Carolus var yngste son till kyrkoherdeparet Fjellner i Sorsele.

Fotograf Robert Lundgren/ Västerbottens museum

 

Brita Grahn  kardar och Maria Sjulsson spinner

Fotograf Robert Lundgren/ Västerbottens museum

 

Kokerskan Inga Mattsson som kom till Örnäs med familjen Levin 1897, serverar kaffe till sina skyddslingar.

Fotograf Robert Lundgren/ Västerbottens museum

 

Maria Sjulsson med äggkorgen, Carolus Fjellner klyver ved och Anna Sara lastar ved.

Fotograf Robert Lundgren/ Västerbottens museum

 

Kombinerad tvättstuga och bagarstuga vid hemmet och ladugården med grisar, höns och en ko.

Fotograf Robert Lundgren/ Västerbottens museum

 

Här är de på utflykt

Fotograf okänd/ Västerbottens museum

 

KORTET NEDAN

Grannens pojke Lennart Karlsson hälsar på gamlingarna när Gustav Samuelsson spelar grammofon för sina vänner. Lennart berättade för mig om att Samuelsson hade velat lära sig simma och då lånat något flytetyg i kork av barnen. Han hade plaskat runt på grunt vatten en stund. Sen blev det inte något mer.

Samuelsson hade förut varit nära att drunkna när han varit över till andra  sidan älven för att spela grammofon för de som bodde där. På hemvägen gick han igenom isen men kunde stå på sparkens handtag och ropa tills han fick hjälp. Jag minns själv den gode Samuelsson då han flyttat till Ammarnäs ålderdomshem. Han kom till mitt föräldrahem med sin grammofon och spelade för mor. Hon fick sen hjälpa honom upp för den branta backen till landsvägen.

Fotograf okänd/ Scannad bild från Lennart Karlssons album. Lennart som sitter längst fram är född 1928 så det måste ha varit i slutskedet som ålderdomshemmet fanns till. 1938 flyttades skyddslingarna till Ammarnäs ålderdomshem.

 

Den snälle och gode Gustav Samuelsson f. 1885 09 03  d.1961 i Ammarnäs.

Fotograf Robert Lundgren/ Västerbottens museum

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.