Naturbilder .. 1871 i Sorsele.

 

 

BILDEN NEDAN

En sådan här bild är alldeles oersättlig, Tänk att det finns en bild från Sorsele år 1871. Från 30 juni till 4 juli vistades paret von Düben i Sorsele innan de gav sig iväg till Vårböndagsfirande i Ammarnäs .

Jag tar mig en grundlig funderare på hur Anders Fjellners liv och vardag såg ut. Han blev född i Härjedalen på Rutfjället, uppe på själva kalfjället vid en sten som kallas Länsmansstenen. Hans föräldrar var på väg  från Norge med sina renar.

Utsikten från Länsmansstenen bort över fjällryggarna måste ha varit bedårande. Den 18:onde september glöder fjällen av höstfärger och förhoppningsvis var himlen klart blå. Där slog Anders upp sina ögon och andades in den rena höstluften i sina lungor. Han hörde renskällorna och renarnas grymtande läten. I allt detta blev han den passande pusselbiten. Allting omkring var hans. Titta på hans ansikte på bilden…den blicken som såg ut över fjället…redan där väcktes hans förundran och nyfikenhet på hur allting i liv och natur hörde samman.

ANDERS FJELLNER

Kyrkoherde i Sorsele 1841–1876                       Anders Fjellner f. 1795 09 18  d. 1876 02 22

Troligen en av de första bilder som tagits i Sorsele  Fotograf Lotten von Düben forskare och fotograf från Stockholm

Bilden kommer från Digitala Bildmuséet

Ett nyfött barn har dimmig syn och kan inte se klart med en gång. På den här bilden har det gått 75 stycken septembermånader sedan Anders föddes och hans ögon har blivit lika dimmiga som då han såg sitt första septemberljus

Vid von Dübens besök hos Fjellners familj i Sorsele berättade Anders om sitt liv för paret. Det har skrivits en reseberättelse som heter ” I Lappland 1868 och 1871″. Den finns att låna på biblioteken för er som är intresserade. Eller om ni vill läsa von Dübens bok som heter ” Om Lappland och lapparne företrädesvis de svenske”.

Där har Gustaf von Düben berättat en lång ingående berättelse om deras två resor till Lappland. Den första gick till Lule Lappmark år 1868 och den andra till Arvidsjaur och till Sorsele, ” med målet att få träffa denne  pastor Fjellner den förnämste nu levande Lappkännaren på denna sidan kölen”.

 

 

Lotten och Gustaf von Düben  hon var född 1828 och dog 1915, han var född 1822 och dog 1892.

De var gifta år 1857. De hade inga barn

Digitala Bildmuséet

 

 

Gustaf hade en gedigen utbildning och Carolina Mariana von Bahr som Lotten hette var utbildad till fotograf bland annat.

Utrymmet här är alldeles för begränsat för att ta med deras bakgrunder. Von Düben hade tydligen redan innan sin resa till Lappland hört mycket talas om den väl utbildade och kunnige Anders Fjellner. Anders hade nämligen också en gedigen utbildning i bakfickan efter sina 5 – 6 år i skola i Östersund. Härnösand och Uppsala, gymnasium, student- och Prästexamen.

Anders var tydligen nyfiken på allt som gick att läsa och hade alltid en bok vid barmen när han arbetade med renarna uppe i fjällen. Sommartid var han ledig från studier och kunde vara hemma och hjälpa till. Han prästvigdes 1828 i Uppsala. Han lärde känna Lars Levi Leastadius i Härnösand och kom att arbeta som präst uppe i Norrbotten i Leastadius hemtrakter. Fjellner  anlitades som tingstolk eftersom han kunde både finska, nordsamiska, sydsamiska och svenska. Latin fanns också med i hans språkkunskaper även om den inte kom till användning så ofta.

1841 blev Anders tilldelad Sorselepastoratet men det kom att dröja ända till 1843 innan de kom till Sorsele. Efter en mycket svår resa med dragrenar i ofta obanad terräng kom familjen äntligen fram till Sorsele.

 

 

Anders Fjellner, hans fru Christina  och en utav döttrarna år 1871

FAMILJ

Anders Tomasson Fjellner f. 1795 09 18 i Ljusnedal  församling Härjedalen d. 1876 02 22 i Sorsele

Christina Persdotter Päiva f. 1813 10 24 i Enontekis  d. 1876 09 10 i Sorsele

Barn

Tomas Fjellner f. 1838 10 22 i Karesuando d. 1885 i Nordanås Sorsele

Amalia Boström Fjellner f. 1840 11 29 i Karesuando d. 1916 i Västerteg Umeå

Napoleon Fjellner f. 1842 12 30 i Sorsele d. 1885 i Tärna

Emma Christina Fjellner f. 1845 05 i Sorsele  11 d. 1857 i Sorsele

Carolus Fjellner  f. 1847 06 27 i Sorsele d. 1914 i Sorsele

Anna Eleonora f. 1851 02 16 d. 1852 i Sorsele

Anna Antonia Grundström Fjellner f. 1853 10 21 i Sorsele d. 1931 i Ammarnäs

Marta Eleonora f. 1855 11 01 i Sorsele d. 1913 i Piteå

 

Det finns en hel del skrivet om Anders Fjellner och hans dikter. Jag får en känsla av att han är en tacksam person att brodera sägner omkring. Jag ger mig inte in på någon djupare bedömning om vad som är troligt eller inte. Här i Sorsele har man sagt att han hade en egen tänkartall där han brukade sitta och fundera över sina predikningar.

TÄNKARTALLEN

 

 

 

”Om Fjellners diktning har skrivits mycket, till och men en doktorsavhandling” skriver Kurt Ågren i sin bok Sorsele kyrkor. Fjellner var kyrkoherde när den nya kyrkan byggdes 1859. Han hade redan då dålig syn så det kan väl vara en liten förklaring till varför han inte nämns i boken om Sorsele angående bygget. Han kunde väl inte vara så framträdande. Han hade redan då en hjälp-präst på grund av sin dåliga syn.

Jag undrar om man riktigt förstod hans värde på den tiden. Han har nog kommit mer till sin rätt under senare tid. Gustaf von Düben verkade ha en ödmjuk och respektfull inställning till honom. Han tog sig nog tid att lyssna på honom och därav respekten. Det är nog något vi alla skulle behöva tänka på när vi hastar förbi varandra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.