Naturbilder .. Nils Pehrsson i Aha

 

Nils Pehrsson i Aha finns det säkerligen ingen bild på. Han var född 1789 i Hjuken och dog 1873 i Aha Sorsele. Han var äldste brodern till Magdalena Pehrsdotter som gifte sig med Nils Johansson från Grundfors Stensele och senare flyttade till Ammarnäs 1826 eller 1827.

Nils Pehrsson och Magdalena Pehrsdotter var födda under tiden familjen bodde i Innerträsk Degerfors i närheten av Hjuken.

Deras mor Ulrika Johansdotter kom från Risåträsk Burträsk. Hon var gift med Pehr Mattsson som var född i Hjuken. Mor Ulrika dog redan 1802 i en halssjukdom. Far Pehr Mattsson gifte om sig 1804 med Anna Mårtensdotter f. 1775 i Hjuken.

 

I den här kyrkan i Degerfors hölls begravningsgudstjänsten efter mor Ulrika. Här hade de döpt sina nio barn. Två av barnen hade de måst begrava här. Jag är inte helt säker på vem det var förutom Anna Margareta. Det finns olika uppgifter om vem det andra barnet var. I den här kyrkan gifte Pehr om sig med Anna Mårtensdotter i januari 1804. De fick inga barn medan de bodde kvar i Degerfors socken. År 1804 hade de flyttat till Lill-Sandsjön Degerfors.

Digital bildbank.

 

Historisk karta tryckt 1869 som jag tyvärr inte kan hitta någon källa till. Jag dristar mig till att använda den ändå. Vi får väl se om jag blir satt på vatten och bröd i några år för mitt tilltag. Jag har förstorat den del där Degerfors socken fanns. Vid röd prick fanns Innerträsk, vid blå Lill-Sandsjön och vid gul kyrkan i Degerfors ( nuv. Vindeln).

 

Nils far Pehr Mattson insynade ett hemman i Övre Sandsele. Jag har hört uppgifter om att hemmanet insynades redan 1807 men inte sett något sådant dokument själv så jag måste låta det vara osagt tills jag hittar bevis. Vad jag vet  är att Pehr Mattson med familj bodde i Stor Jukta år 1809 enligt husförhörslängderna. 1811 finns de med i förhöret men längst ut i kanten står det att de ankommit 1809. Att de flydde ifrån kriget som pågått sedan 1808 är väl en trolig orsak. Varför de stannade  vid Juktan istället för att ge sig iväg upp till Övre Sandsele vet vi ju inte. De arrenderade tydligen något ställe och blev kvar till 1819 då de flyttade till Ö.Sandsele.

 

Nils Pehrsson gifte sig 1816 med Anna Maja Mårtensdotter. De bodde i StorJukta till år 1820 då de bytte hemman med Anders Olofsson från Skaggträsk som Aha hette då.

 

Bilden är ifrån Aha i senare tid, den är tagen av Allan Beimo. Kanske bodde Nils och Anna Maja en bit längre mot Gargnäshållet till, senare generationer har bott vid vid Edsträsket.

 

Den enda bild jag hittat som jag kunnat knyta till Nils och Anna Majas ättlingar är Hedvig From Edsträsket. Hon gifte sig med Ville Björklund i Buresjön. Hon var en duktig sömmerska står det vid bilden.

Bildkälla Sobb

 

Hedvigs morfars farfar var Nils Pehrsson f. 1789 i Degerfors. Sonen Per Olof Nilsson var hennes morfarsfar.

 

Timrade byggnader från Edsträsket som flyttats till hembygdsområdet i Sorsele.

 

Sommarladugård från Edsträsket vid Aha finns också i hembygdsområdet.

 

Det finns mycket kvar att forska om när det gäller våra släktingar som bosatte sig i Aha. Det är inte lätt att hitta uppgifter om senare ättlingar men det var trevligt att få veta var farfars farmors bror Nils tog vägen. Om de är de som ägt husen från Edsträsk vet jag inte. Det kan ju ha varit någon annan familj som också har bott där.

Om någon har uppgifter om husens tidigare ägare så vore det väldigt intressant att få de uppgifterna. När det blir sommar igen ska jag gå en runda kring tjärnen på hembygdsområdet och se vad jag kan hitta för uppgifter där.

Vad man lätt kan förstå är att Pehr och Annas flykt från kusten upp till Sorsele socken har haft stor betydelse för en stor skara människor i vår kommun. Pehr och Anna fick en dotter 1810 medan de bodde i Stor Jukta. Den dottern stannade i Övre Sandsele och blev förmoder till många ättlingar där. Nils i Aha och Magdalena i Ammarnäs har också grenat ut släktträdet rikligt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.