Naturbilder .. från förr.

 

Bild från Etnofestivalen i Ammarnäs 1994. Vilken upplevelse när vi fick besök av riktiga världsstjärnor. Jag minns en kvinna från Australien som stod på en scen vid potatisbacken och lät höra sin stämma ifrån djupet av sitt inre.

På bilden ser vi Albertina Nilsson från Ammarnäs som Jojkade så vackert. Den som står bredvid henne är en av de andra artisterna, Det var uppträdanden lite här och var i byn som man kunde gå runt och lyssna på. De flesta var gratisuppträdanden.

Bildkälla Sorsele bildbank.

 

Bild från Samehelg i Ammarnäs, Per Skum verkar ta inträde medan Torkel (?) delar ut biljetten, Kent  Johansson längst till höger ser faschionerat på och försöker förstå hur man kan tjäna pengar på att sälja papperslappar. Gunnar Grundström längst till vänster har redan förstått sammanhanget och väntar lugnt på sin tur.

Bildkälla Sobb.

 

Här har vi ett annat barn som försöker förstå vuxenvärldens klurigheter, att kasta lasso och fånga renhorn i  tävling med publik i massor kräver sin man. Tur att Ajja är med och ger handfasta råd.

Bildkälla Sobb

 

På Ammarnäs Handel i den gamla affären ser vi John Grundström i sin krafts dagar. Han var stark som en björn har jag hört berättas. Han var med i ett älgjaktslag bakom Jibbmokken någonstans. De som var i laget hade väl sina farhågor hur de skulle frakta ner älgköttet om de sköt en älg. Då hade John sagt:   ”- He er ingen fara, få je han bara åt backen se ska ja ordna rest`n.” Och det gjorde han tydligen. De var mäkta imponerade. John var den siste som bodde i vad som senare blev Hembygdsgården i Ammarnäs. Den skänktes senare till Ammarnäsborna för att användas som hembygdsgård.

Bildkälla Sobb.

 

Här bodde John Grundström.

 

 

John eller hans bror Georg harvar under uppsikt av far Ante Grundström. Kyrkogården och Ribovardo i bakgrunden.

Foto Göte Haglund / Västerbottens museum.

 

Vid hemmet  Mor Beda, Ragnar, ev. John, Farmor Anna, Georg och farfar Jan Ivar.

Fotograf Robert Lundgren / Vbm.

 

Ha en bra dag alla ni som tittat in på bloggen idag! Kul att ni vill titta in!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.