Naturbilder .. Mannen från Rakko..

EFTERLYSNING

 

Mannen på bilden har bott i Rakko…han fanns i min barndom. Alla kallade honom för ”Rakko-skrömta”, men han hade väl ett vanligt namn. Jag efterlyser minnen om honom och hans riktiga namn. Var kom han ifrån? Hur hamnade han där?

Nu har jag fått namnet på honom Frits Olsson hette han. Han bodde vid Rakkosjön och sen i Lycksele i slutet på sin levnad.

Bildkälla Sobb Allan Beimo har tagit fotot.

 

 

2 kommentarer

 1. Gunnar.F.

  Om du menar rakkosjön strax utanför Storuman så verkar det varit ett ’populärt’ ställe att bosätta sig på. För på andra sidan sjön, om man följer spången som går över mellan rakkosjön och rakkokalven så kommer man till det som nu kallas scoutstugan,som om jag inte minns fel någon Jakobsson från Vilhelmina byggde.
  Denne Jakobsson gick med sin fru och en ko från Vilhelmina och hamnade där, har även för mig att de fick två barn där (lite osäker,länge sedan jag var där) -han lär ha dagtingat i Storuman ibland,annars levde de väl på fisket vid rakkosjön.
  Det finns en historia om detta inskrivet på någon skylt vid grillplatsen där.
  Ja ja en liten parentes om rakkosjön i Storuman,,, men du kanske menar någon annan rakkosjö omkring Ammarnäs el. Sorsele som jag inte känner till.
  Mvh.

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Hej Gunnar, kul att du hörde av dig och berättade. Det är mycket intressant att höra allt som berättas om ”förr i tin”. Jag ska kolla om jag hittar någon bild från din Rakkosjö.
   Den som jag söker info om ligger mellan Fjosoken och Storvindeln inom Sorsele, men det du berättar var snarlikt det som Gösta Laestander skrev i Vk för länge sen om Sorsele- Rakko.
   Tack för att du var snäll och berättade! Hittade någonstans på nätet att Rakko betyder BLÅSA på Finska, d.v.s. skavsårsblåsa el liknande. M.v.h. Irene

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.