Naturbilder .. 1929 i Sorsele

Bilden ovan: gamla sjukstugan i Sorsele Fotograf Robert Lundgren / Vbm

 

KATASTROFEN I SORSELE den 4:de januari  1929.

Året 1929 började med en katastrof för Sorsele socken. Den endast 12 år gamla sjukstugan började brinna efter en julfest med tända ljus på borden. Branden upptäcktes inte förrän det var för sent, det fanns inget att göra utom att få ut de 25 patienterna. Några av dem kunde springa ut själva men snart var utgången stängd av branden.

Personalen fick slå sönder fönstren och försöka få ut de kvarvarande den vägen. Bland patienterna fanns en pojke som nyss opererats och en mor med ett nyfött barn, en flicka som var endast två dagar. Den flickan har senare berättat för mig om händelsen. Hon hette Sigrid och hennes mor Adele Grundström gift med Lambert Grundström från Forsnäs.

Sigrid var den sista som räddades ut ur lågorna. Vaktmästaren Valfrid Holmgren  hörde att ett barn grät och hittade Sigrid i en barnsäng som någon försökt att dra ut från rummet. Sängen stod mitt i en dörröppning. Valfrid lyckades få ut henne utan skador i sista minuten. Sjuksköterskan Inga Sköld hade fått brännskador och skurit sig på fönsterglaset.

När Sigrids far Lambert kom hem till Sorsele från sitt arbete möttes han av beskedet att sjukstugan brunnit. Han visste ju att hans hustru och barn hade befunnit sig där. Han sprang mellan husen och letade sin familj. Han hittade den lilla flickan först och modern fanns i ett annat hus. Det var ett under att alla kunde räddas men sjukstugan var förstörd.

 

Strandvägen i Sorsele. Sjukstugan är det stora röda huset till höger borta vid kyrkan, den stod vid nuvarande Strandvägen 32.

Fotograf Robert Lundgren / Vbm

 

Personalen på sjukstugan i ett tidigare skede. Längst till v. Inga Sköld. Läkaren heter troligtvis Torsten Kjellstrand. Vaktmästare Per- Olle och Valfrid

Foto Harald Österberg / Vbm

 

Läkaren Torsten Kjellstrand och sjuksyster Inga Sköld tillsammans med patienter.

Foto Harald Österberg/ Vbm

 

En ny sjukstuga byggdes uppe på backen under året och började användas innan den var riktigt klar.

Foto Birger Lekberg / Vbm

 

Arbetsstugan i Sorsele invigdes den 24:de mars 1929. Den hade börjat användas på hösten 1928. Barn som hade långt till skolan bodde där under läsåret. Arbetsstugan låg där nuvarande vårdcentral står.

Bildkälla Sobb  Foto David Nyström

 

Barn som bodde i arbetsstugan och personalen.

Foto Hilmer Zetterberg / Vbm

 

Järnvägsstationen i Sorsele invigdes också 1929

bildkälla Sobb Foto J. E. Nahlin

 

Min tremänning och vän Sigrid Olovsson f. Grundström f. 1929 01 02 – 2012 08 22

Bildkälla Sobb

 

 

5 kommentarer

  1. Ro.Li.

    Hej Irene! Det lilla lustiga huset vid järnvägsstationen, är det just ett lusthus eller en korv å godiskiosk eller en biljettkur? Ha du nån ide´?

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Ro Li. Nej jag vet inte heller, men jag ska ta reda på det. Jag vet att det står på Bo Linds gård vid Järnhandeln nu. Han köpte det väl. Det vore väl fint att ha hemma på gården som lusthus..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.