Naturbilder .. -70 talets skogsarbetare.

 

Jag har fått in bilder på lite modernare skogsarbetare. Krimmermössans tid är förbi och framförallt fogsvansens tid.

 

Roger Linders bilder och kommentarer

FLYTTNING FRÅN OSABERGET 19/3 -75

Vidar Göransson vid kojan

 

Transportfordon för flera huggare. Ockelbo 600 med From-doning och påbyggt flak med lång bänk.

 

Svante Forsgren Rågoliden, traktorkusk med sin broder Pauls Smv 21:a

 

Krister From Staggträsk hakar kojdraget till 21:an med hjälp av rådgivning från Knut Önhall, Harry Åberg, Svante Forsgren och fotografen. Sen bar det iväg till Sarmakken på Beda Hjutbergs skifte. där var vi i två dar innan den stora skogsarbetarstrejken började. Den pågick över 2 månader fram till 1:a juni 1975.

 

 

Avslutar med bilder från hyggesrensning i Johannisberg nov. -75

Snö till förtret…. Torsten Karlsson från Tallberg.

 

Tommy Birgersson Kåtaliden på samma ställe.

 

Hilding Holmgren Sorsele kvistar toppen på en storgran i Sarmakken dec.-75

 

Tack till Roger Linder som bidragit med bilder och berättelser från skogsarbetet i Sorseleskogarna. Fler berättelser kommer vid senare tillfälle.

 

 

4 kommentarer

  1. Ro.Li.

    Hej Irene! Ja de hade hänt mycke med det manuella skogsarbetet på femton år fram till 1975. Inte bara hjälm å motorsåg istället för krimmermössa, yxa å timmersvans. Blus, byxor å underställ i nylon istället för vämmarn. Tunga gummiskyddsstövlar med ståltåhätta i stället för lätta läderkängor. Två lyftkrokar istället för dragsax. Tunga skotare i stället för hästen. Bränsle å oljefat i stället för hö. Korv å makaroner i stället för fläsk å potatis. Ingen kocka i stället för en kocka…. Nää, nu börj man no låt som en kverulant. Bäst å ge sig för den här gången. På tio år till hade likks nästan alla manuellhuggara försvunnit….Tack å hej!.

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Roger! Ni är inte försvunna, jag vet att ni finns! Ni jobbar med egen skog och håller snyggt på era ägor. Det har jag reda på! Men du menar väl inte att du slutat med Amerikanskt fläsk? Då måste du ge din kocka en uppsträckning. Tack för alla bilder och info om skogslivet! Irene

      • Ro.Li.

        Hej Irene! Apropå Amerikanskt fläsk så var jag nog likafullt för sent ute med att komma med som skogsarbetare. I mitten på 70talet tror jag att det inte fanns Amerikanskt fläsk i handeln häromkring. Så jag hann inte ens börja med detta enligt sägnerna delikata livsmedel. Jag fick klara skaffarasterna med otroliga mängder mellanmjölk plus kassler å makaroner som standard. Inget kaffe till först skaffa…..Andra skaffa blev det mackor i långa banor med kaffe eller te som dryck. Då kunde man lägga in slutspurten i tredje perioden om det var ackord å man var tävlingsinriktad…..Nä jag våga då innt ge min kocka nån uppsträckning. Det vore ett strategiskt misstag! 🙂 Hej då!

        • Irene Grundström (inläggsförfattare)

          Nä Amerikanskt fläsk fanns nog bara hos Hilding Renman i Ammarnäs. Jag jobbade där på -70 talet. Du har så rätt kockor ska man behandla väl. De är guld värda. Hej hej!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.