Naturbilder .. B K bilder

Bilden ovan Ralf Rådahl, Berthold och Joel Karlsson vid skolan i Saxnäs

 

Fotograf med inbyggt solskydd

Bildkälla Sobb                 Foto Bernhard Karlsson

 

Tar han sig en rök efter dagens arbete och en liten vilostund innan han går hem? Med ryggsäcken på ryggen verkar han vara på väg någonstans.

Bildkälla Sobb  B K

 

Hemma i finrummet…..på väggen en tavla av ”Brokiga blad” Herman Andersson. Han reste omkring och målade och sålde tavlor på löpande band. Han kunde ställa upp flera tavlor bredvid varandra och måla gräs. vatten och himmel på alla. Sen dekorerade han upp med skog, gärdesgårdar och på någon en röd stuga och på någon en svan eller två. Han tog inte så mycket för varje tavla 2.50  men klarade sig på mängdförsäljning.

Som mycket annat blev de bortkastade eller uppbrända. Det finns inte alltför många kvar och nu har de kultstatus.

Bildkälla Sobb

 

Bengt och Rolf Holmgren på väg mot Skånjoberget

Bildkälla Sobb   BK

 

På våren skulle träbåtarna tjäras….Berthold Karlsson Saxnäs

Bildkälla Sobb     B K

 

Leif, Anita , Ulla -Britt och Hugo på promenad i Giltjaur by

Bildkälla Sobb  B K

 

Den rike Sjul Lars Sjulssons hus i Giltjaur…..det var många som tog sig hit för att låna pengar, b.l.a. de som byggde Älvkungen i Örnäs.

Bildkälla Sobb  B K

 

Hugo Karlsson spelar krocket

Bildkälla Sobb  M K

 

Hör gärna av dig Anita och berätta vem det är på bilden.

Bildkälla Sobb  M K

 

Tack till Bernhard Karlsson som delat med sig av bilder till Bildbanken.

 

6 kommentarer

  1. Ro.Li.

    Hej Irene! Äntligen lite höhässjor igen! Ja tror att jag är känslomässigt beroende av höhässjebilder. Det är som att de blir så vackert pyntat i byarna med alla hässjor. Man dröm nästan sköndrömma om dem……En annan sak jag kom att tänka på när jag såg bilderna från Giltjaur var historien om Datjepakte. Jag minns inte riktigt, men var det nån offerplats uppe på berget eller var det nåt stort stenblock som rasat ned för klippan. Har inte hittat något om det i några skrifter. Vet du Irene eller vet någon annan?

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Roger! Ska försöka hitta lite bilder på Datjepakte eller Datjebakte. Det var en klippa som ser ut som en man med ryggsäck. Jag kan inte riktigt historien om den men vet att den rasade 1946. Datje betyder svensk. Så de tyckte väl att den såg ut som en Storsvensk. Jag ska sätta in bilder från Giltjaur och sen fylla på med mer info om jag hittar.

  2. Anita Persson

    Hej,
    Mannen som fotograferar är Stig Rådahl från Övre Saxnäs. Piprökande mannen är Kuno Brännström från Övre Saxnäs och kvinnan med hunden är min äldsta syster Karin Lundström, från Övre Saxnäs.

    Anita

  3. Anita Persson

    Hej igen
    Det är jag Anita och min faster Ragnhild Karlsson f 1918 i Saxnäsby d 2018 i Sorsele.
    Min faster hade ett gott minne och kunde berätta många fina händelser som skett i bygden. Kortet är taget i fasters hem, mitt farfars hem, där Olov och Maria Karlsson nu bor med sina barn.
    Anita

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Anita! Så trevligt att du hörde av dig med upplysningar. Det är ju mycket roligare att se korten när man vet vem det är på bilderna. Jag ska genast göra ett nytt inlägg med uppdateringar.
      Ha en trevlig Påsk Anita…Hälsningar från Irene

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.