Naturbilder .. Maria Charlotta

 

Här någonstans i Jibbmokkens skugga bodde en tid en fattig familj med 4 barn, Maria Charlotta Sjulsson och hennes man.

Maria Charlotta var yngsta syster till  sex syskon, hon var född 1834 i Gillesnuolle. Hon ärvde en bit av hemmanet där men blev tvungen att sälja den  efter de svåra nödåren i slutet 1860-talet. Sedan hon gift sig bodde hon med sin make och barn ett tag i Giertsjauretrakten.

Efter någon tid där så kom de till hennes bror Nils ”Gamm Hällgren” på Hällnäsudden för att be om hjälp. De fick tag på en liten odling som Hällgren hade odlat upp på södra sidan Storvindeln. De byggde sig ett mindre hus och en liten ladugård.  Maria Charlotta och hennes man fick också arbete hos hennes bror på Hällnäsudden så att de skulle kunna försörja sig.

Nils Sjulsson Hällgren ( f. 1827  d. 1901),  som Gamm Hällgren egentligen hette hade gift sig med en 25 år äldre kvinna och fått det bra ställt. De hade ett för den tiden stort jordbruk och behövde många drängar och pigor.

Gamm Hällgren vänstrade med en av pigorna och fick en son henne. Hon var från Tjulträsk. Hon flyttade hem till sina föräldrar som tog hand om henne och pojken. Om hon sen bodde där hela tiden vet jag inte, men när pojken var 14 år flyttade han till sin far på Hällnäsudden och blev väl omhändertagen även av sin styvmor ” Sigri Mora”.  Sonen Nils-Johan Hällgren växte upp där och övertog sedan hemmanet. Han gifte sig med Kristina ” Stina” Andersdotter från Ammarnäs, dotter till Anders och Brita Greta Nilsson Grundström.

Gamm Hällgrens lillasyster Maria Charlotta hade ett mer besvärligt liv i fattigdom och en make som inte orkade med tillvaron utan valde att ta självmord genom hängning när Maria Charlotta gick med deras femte barn i magen. De hade fyra barn sedan förut och situationen blev ohållbar för henne. hon fick flytta in hos sin bror med de fem barnen.

Här mitt uppe på udden fanns Gamm Hällgren och Sigri Moras hus. Det har nu växt upp björkar i husgrunden där det stora timmerhuset stod.

På den tiden var det liv och rörelse på udden med husfolket, drängar, pigor och resande som stannade till. Dessutom tog Hällgren hand om de av sina syskon som behövde hjälp på ålderns höst.

Maria Charlotta och de fem barnen fick en fristad hos familjen Hällgren, men hon hade drabbats av TBC som var en svår sjukdom. Hon dog 54 år gammal och någon gång hade barnen fått flytta till Lyckseletrakten. När och var är det ingen som vet.

BILDEN NEDAN

Om man går iland på den här sandstranden på södra sidan Storvindeln och går in i skogen upp till vänster så kommer man in på den gamla Militärvägen ( som har sin egen historia) den är fortfarande möjlig att följa om man är uppmärksam.

Efter att ha gått en stund ska man kunna hitta den glänta där Maria Charlottas familj bodde i några år. Husgrunden lär inte vara lätt att hitta, jag fann den då inte. Men huset lär inte ha varit stort och gräs och mossa har bäddat över fattigdomen.

 

En liknande glänta som den här ska huset ha stått i. Den här bilden är från Karl Berns en bit väster om Maria Charlottas.

 

Den här bilden är tagen tidigt 1900- tal utanför huset som Gamm Hällgren och Sigri Mora bodde i. Nils Johan Hällgren ( sonen från Tjulträsk) sitter tvåa från höger i hatt och mustasch.

Fotograf Robert Lundgren / Vbm              De sitter på östra sidan huset där ingången också fanns.

 

Den här utsikten är mot öster från huset på backen

 

Utsikt mot väster uppöver Storvindeln. Jibbmokken till vänster

 

Hässjevirket påminner om tiden när Gamm Hällgren  och Sigri Mora hade sin storhetstid.

 

Stina Andersdotter som gifte sig med sonen till Gamm Hällgren. Här tillsammans med sin far Anders Nilsson Ammarnäs. Stina var ett år yngre än Maria Charlotta och de bodde på Hällsäsudden samtidigt . Stina hann få sina tre barn innan Maria Charlotta dog så det var många som bodde där då.

 

Maria Charlotta och Sigri Mora dog samma år 1888. Sedan gifte Gamm Hällgren om sig med  Anna Stina ………..som var 23 år yngre än honom.

 

Gamm Hällgrens nya fru Anna Kristina Långberg f. 1850 09 22   d. 1931

 

 

Tack för att du tittade in på bloggen………..Skönt att du finns! Lev väl!

 

4 kommentarer

  1. Solveig

    Intressant historia. Det var hårda tider men Hällgrensfamiljen verkade ju ta hand om varandra i alla fall.

    Lill-Hällgren var kusin till min mormor Anna Brita Nilsson och även till Israel Anton Mikaelsson. Det skulle vara kul att besöka Hällnäsudden och de andra platserna.

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Solveig! Ja just det, det var trevligt att få veta. Han var ju gift med en syster till min farfar, Kristina ” Stina Hällgren”. Ja det är så fint på udden. De slår ju ängarna så det ser så välvårdat ut. Du får väl åka ner där och hälsa på dina släktingar. Kul att du hörde av dig. Ha det bra!

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Ulla! Jo det var väl Juliana din farmor hette. Och Nils Johan Strömgren var hennes far Och han var son till Anders Nilsson som var son till Nils Johansson och Magdalena. Tack för kommentaren!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.