Naturbilder .. Norra sidan Ammarnässjön.

 

Kvarnen vid Bissasbäcken …uppbyggd på samma plats som våra förfäder hade byggt en likadan kvarn. Tyvärr brann den upp efter att några oförståndiga hade eldat på kvarnstenen, Men den nya står kvar och minner om gamla dar.

Foto I G

 

Samma kvarn.

Foto I G

 

Den här ladan står kvar vid Mora på norra sidan Ammarnässjön. Där har vi haft slåtter sedan farfars dagar. Det var vid bygget av den här som Alfred Jonsson 14 år, från Brännbakk Svarttjärn imponerade på vår farfar Otto Grundström.

Alfred arbetade som dräng åt Otto och kom bärandes med en stock på axeln från skogen då Otto sa: – Ja no tro ja dem få komma!  ( vilket betydde att han trodde att det knappast fanns någon 14åring som kunde konkurrera med Alfred i styrka).

Foto I G

 

Alfred for inte illa av arbetet med stockarna i tidig ålder….han klarade sig bra resten av livet. Han lär ha dragit fjäderharven själv på sitt potatisland. Han hade ingen häst men det gick bra ändå. Här serverar han kaffe vid  ”skaffa”  under något vägarbete. F.v. Kondrad Nyqvist Karlslund, Gottfrid Sorsén Forsnäs och Alfred Jonsson Brännbakk.

Bildkälla Sobb

 

Alfred  bakom sin far Jonas Fredriksson  sedan lillebror Arvid , Edla,mor Ulrika (syster till Otto G) och sist systern Anoria.

Fotograf Robert Lundgren / Vbm

 

Ladan vid det s.k. ”Pärulanne” vid vägen upp till Bissan från Aspudden.

Foto I G

 

Sommarladugården vid fjällägenheten Örnbo Ammarnäs. Ett välkänt utflyktsmål som man når från norra Ammarnäs.

Foto I G

 

Fjällägenheten Örnbo …för någon vecka sedan  maj 2021

Foto I G

 

Utsikt från köksfönstret i Örnbostugan …mot Ammarnässjön

Foto I G

 

Humleblomster vid kallkällan i Örnbo.

 

Nu skiner solen ute igen….nu bär det av ut……ha det så bra…vi hörs!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.