Naturbilder .. Blattnicksele med Violas eftr-historia

 

En typisk drönarbild över klädaffären Violas och bensinstationen Esso i Blattnicksele. Det var bara det att drönare var inte uppfunna då. Det måste vara taget från ett flygplan. På 50 talet var det vanligt att de flög över gårdar och fotade för att göra tavlor och sälja till gårdsägarna. Vi hade en hemma i Nabbnäs där jag syns vara ute på gården och cykla på en trehjuling ca 1955 el 56.

Bildkälla Sobb

 

Från marken såg det ut så här. Huset till vänster ägdes av Knut Fjellström. Huset brann tyvärr och blev inte uppbyggt igen. Tage och Mariann Persson hann också bo där.

Bildkälla Sobb

 

Henning Alenius hus. Numera finns det en skola och ett hus som var lärarbostad på andra sidan vägen. Sen har det byggts många hus efter Strandvägen och upp emot järnvägen.

Bildkälla Sobb

Fjellströms hus på Österåsen står det vid kortet.

Bildkälla Sobb

 

Det här fina huset står kvar på Österåsen och är K-märkt, vilket betyder att man inte får ändra husets utseende. Det är Blattnickseles äldsta hus och ägdes också av någon Fjellström.

Bildkälla Sobb

 

Järnvägsstationen i Blattnicksele

Bildkälla Sobb

 

Violas affär som Viola Alenius själv lät bygga upp. Den blev klar 1936. 1946 började Lena Wallström jobba där som 5 åring.

Bildkälla Sobb

 

En vy från parkeringen vid Violas affär som Lena Wallström ägde under många år. Jag har själv jobbat hos Lena något år. Det var en mycket spännande klädaffär med många mysiga lådor med knappar och band som man inte fann på andra ställen. Hon sålde även tyg och garn. Jag hann sälja tyg till skräddaren som bodde i Zackrisbo på andra sidan älven.

Lena har varit mycket omskriven i tidningar och blivit intervjuad av tv:s Fredrik Lindström i programmet Dialektmysterier. Lena blev också intervjuad i en film om kvinnligt företagande i Västerbotten där hon berättar om sin och företagets historia. Mycket intressant. Den hittar du om du skriver Lena Wallström Violas eftr. på Youtube

 

Från Södra Blattnicksele ser man husen efter Strandvägen, väg 45.

Blattnicksele är en framåt och mycket trevlig by med många unga familjer som fyller skolan med ungar. Barn från Gargnäs och Tväråträsk m.fl.  byar runt omkring går i Blattnickseleskolan som har förskola och barn upp t.o.m. 6:te klass.

 

4 kommentarer

 1. Solveig

  Fru Wallström berättade en gång när jag var där; att Maud Olofsson brukade köra enkom dit för att köpa trosor av märket Calida. Så var det väl alltid att man fick nån historia på köpet.

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Hej Solveig! Jo Lena berättar om det i filmen på Youtube. Det blev vida berömt det där om trosorna. Bra reklam! Lena är duktig på att berätta och minns mycket från det Blattnickseles historia. Hon är en intressant person.

 2. Maria Alenius

  Hej!
  Så roligt att se!
  Min farfar och farmor var Henning och Viola Alenius.
  Bara en av deras fyra barn lever, min yngsta faster.
  Har varit mycket i byn men inte sen slutet av 80-talet då dom båda gick bort men känner att det är dags att åka upp en gång till 🙂

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Hej Maria! Så trevligt att du hör av dig. Jag var bekant med Henning och Viola, de hade byns då finaste trädgård med alla möjliga blommor och fina träd och buskar. Antar att deras dotter som visst ägde en handelsträdgård i Stockholm(?) kom hem med växter till trädgården. Tycks minnas att hon heter Vasti ? Din far kanske hette Gideon… Mina söner kommer från släkten Alenius. Jag har själv bott i Södra Blattnicksele. Kul om du reser upp till Blattnicksele där du har dina rötter.

   Tack för att du hörde av dig! Hälsningar Irene.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.