Naturbilder .. Norgefararna

 

Angående förra inlägget om resor till Norge så kom vi ihåg Norgefararna som for med häst och skrinda för att handla i Norge. Resorna gjordes bland annat från Ammarnäs till Krokstrand och Mo i Rana i Norge en sträcka på 15 mil i väglöst land. Hur de klarade av strapatserna är för oss obegripligt, men av nöden var de tvungna. Det fanns ingen väg från Ammarnäs och Kraddsele till Sorsele, Lycksele eller ännu längre bort för att skaffa sig det allra nödvändigaste som inte fanns inom självhushållningen.

Det finns mycket skrivet och berättat från de resorna men det får inte plats här. Jag rekommenderar att ni läser berättelsen ” Handel och samfärdsel ”…. i boken ” Ammarnäsbygdens historia 1803 -2008 ”. Boken finns på bibliotek i Sorsele och kanske på flera ställen. Den går nog att fjärrlåna. Några ex av den sista upplagan finns att köpa på Ammarnäs Livs har jag hört

i tidskriften Västerbotten 1950 – 51 finns bilder av Hilmer Zetterberg och berättelser om Norgefararna.

Jag bidrar med några bilder från Västerbottens museums fotoarkiv och en bild från Sorsele bildbank.

 

Hemmansägaren och Norgefararen Arvid Strömgren.

 

Från Ammarnäs följde de Vindelån upp till Vindelkroken och sen vidare till Virvattnet i Norge där norrmännen upprättat en stuga och ett stall för forbönderna. Därifrån tog de sig till Krokstrand dit handlare Meyer hade fraktat de varor de redan sommaren innan hade beställt. Vissa gånger for de vidare till Mo i Rana för att handla direkt av Meyer och fick bo på Meyergården

Här kan vi se Höbäcksstenarna där forbönderna kunde övernatta för riktigt länge sedan.

Foto Hilmer Zetterberg / Vbm

 

En bild på   stallet och färdstugan i  Dalovardo som uppfördes 1893 för forböndernas räkning. En stuga och stall sattes också upp i Vitnjul.

Foto från Hilmer Zetterbergs samling / Vbm

 

En nyare version av Dalovardostugan.

Bildkälla Sobb

 

Nils Sjulsson i Rödingbäck med sin häst på trugor på väg mellan Ammarnäs och Rödingbäck. En av de duktigaste Norgefararna sägs det. Han hade en kraftig häst som ofta fick gå i täten vid dåligt före och spåra.

Det kan man se på benen förresten, den har frambenen vinklade något bakåt. Såna hästar springer fortare än de som har dem rakt ner. ( egen anm. )

Foto Hilmer Zetterberg / Vbm

 

Norgefarare på Skanssjön på gränsen mellan Stensele och Vilhelmina socknar 1909.

Foto ur Hilmer Zettebergs samling.

 

Detta blev bara några hastigt påkomna rader om en stor del av vår händelserika historia i fjällbyarna. Upprinnelsen till Norgeresorna i vår fjälldal kommer från Kraddsele och Josef Gustavsson Berglund och hans far. Jag får gräva djupare i historien och fråga de som vet mera så ska jag försöka återkomma med en fullödigare redogörelse om hur det gick till. Och få fram bilder från Vitnjuln och byggnaderna efter resvägen.

Men tills vidare hoppas jag att ni håller till godo med detta lilla försök och ring eller skicka kommentarer om ni har något att tillföra.   Irene.

 

 

 

10 kommentarer

  1. Gela

    Hej Irene! Vilken möda för både hästar och karlar att ta sig till Norge men säkerligen trevligt också när dom väl var framme. Dom som väntade hemma gladdes säkerligen också när fararna återvände hem med godsaker i skrindorna. Vilken skillnad mot för idag då vi med ett klick kan skicka efter varor från världens alla hörn. Nu längtar jag hem till byn och åker upp i början av nästa vecka. Kanske vi ses nån stans. Man vet aldrig!

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Tack Ammarnäsfararna! Jo de hade väldiga strapatser. Ska försöka samla ihop lite fragment av vad de berättat för sina anhöriga. Jo nu börjar det dra uppåt fjälls när flyttfåglarna kommer. Vi ses nagerst!
      Irene

  2. Ro.Li.

    Hej Irene! Undrar bara om Norgefararna kom hem med några ord eller uttryck från Norge, som fortfarande används i Ammarnäs?

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Roger…men vilken svår och intressant fråga du ställer. Det måste jag forska på. Det skulle förvåna mig om det inte vore så att de tog hem en del uttryck. De var ju väl mottagna av familjen Meiyer så de pratades säkert en hel del dem emellan när de var där. Kul att du delger oss dina funderingar. Det var något att spinna vidare på.

  3. Gela

    Hej! Läfsa eller Löfsa som det heter i Norge pratade min mamma Märta om, som jag minns var det nåt hon tyckte var väldigt gott- kanske nåt som kom med Norgefararna.

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Gela! Tack! Såna kommentarer är roilga att få…de som spinner vidare på andras kommentarer. Jag googlade på Läfsor och fick fram ett recept. Det verkar vara ett slags norskt tunnbröd som man bakar i stekpanna.
      3dl Vetemjöl, 500 g potatis (kokta), 25 g smör och 0,5 tsk salt. Då får man 10 st Läfsor. Jag har blivit bjuden på tunnbröd bakad direkt på järnspisen i Aitelnas. Det var säkert Läfsor. Var det inte du och Gunilla som bakade?
      Då var det inte bara ordet som kom från Norge utan även receptet. Jag vet att det brukar bakas potatisbröd som är vanligt tunnbröd med potatis i, kanske ett tips från våra bröd´er i Norge.

  4. Gela

    Vad du minns Irene inte kommer jag ihåg det att Gunilla och jag bakade i Aitelnas. Mamma bakade på somrarna då vi var där men inte var det löfsa utan vanligt mjukt tunnbröd som gräddades på järnspisen- himmelsk gott var det med hemkärnesmör på. Mums

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Oj, ja jag kan tro att det var gott. Med hemkärnat smör behöver man ju inget pålägg. Fina minnen från Aitelnas!

  5. Judy

    All this talk about homemade bread is making me hungry. My parents were both good cooks. They made a lot of different soups and Mom would bake bread and buns for the week. I like to make buns and the flatbread recipe has buttermilk which makes for soft ones. Gary’s Mom, Grandma and Aunts made a crispy flatbread. Irene could you possibly do a post on Swedish foods? We would like to hear what are some traditional dishes people enjoy. Sorry this a nature blog. Is there any outdoor foods over the open fire? Have a good evening!

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hallo Judy! I had to laugh a bit when you asked med if I could do a post on Swedisch foods. I promised my self that I would never do a post about food beacause the bloggmarket is overfled with cooking and recepts. But I see what you mean and can understand that you are interested of what we Sweeds eat. Mabye I should ask Gela who sent anouther comment today..she is a good cook. I have to think about it, my friend!
      See you in another blog! Take care!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.