Naturbilder .. Pingstdagen

 

Farsfars far och farfars mor  Anders och Brita Greta Nilssons plats på Ammarnäs kyrkogård alldeles vid kyrkan och boden som Anders och hans bror Johan byggde 1858.

 

Den här boden byggde de i samband med kyrkobygget. Titta på den fina dörren om ni går förbi där.

 

Den rödmålade kyrkan  som byggdes 1858 med blyinfattade fönsterrutor och en fin kristallkrona som Jon Andersson Grahn skänkte. Den finns kvar än liksom tavlan som visar vilka psalmer som ska sjungas. Han skänkte även kyrkklockan och hans syster Anna Greta  g. Olofsson skänkte nattvardskärlen. Kyrkan invigdes 5:te september 1858. Då döptes Kristoffer Gustavsson ” Kibbe” från Kraddsele. Jag tänker mig att det var en högtidlig dag.

 

Här bodde Anders Nilsson Grundström hela sin levnad på 69 år. Huset var mindre vid hans barndom. Troligtvis från farstukvisten och mot vänstra hörnet. Det byggdes av hans far Nils Johansson och var klart 1832 ca. Det har sedan byggts ut i olika omgångar. Anders och Brita Gretas barnbarn Elin och Seth Strömgren bodde där med sin familj under 1900 talet. Huset som är Ammarnäs äldsta är kvar i deras släkt.

 

Den här stora fina kornladan byggdes med stor säkerhet av Nils Johansson och har stått på gården där Anders bodde. Anders och Brita Gretas äldsta barn Sara fick det troligen när hon tillsammans med David Forsvall d.ä. byggde huset vid tjärnen mitt iden nuvarande byn.

 

Den här var från början  den lada som stod längst ut på Tjulånäset, på Janne Grundströms ägor. Någon gång under -80 talet byggdes det om till fårhus då Bo ”Gorik” Grundström hade sina får på näset.

 

Utsikt från Hemnäset mot Janne Grundströms ägor.

 

Den gamla delen av byn vid potatisbackens fot. Huset till vänster var Anders Nilssons och längst till höger är Hembygdsgården som var Jan Ivar och Anna Grundströms hem. Anna var dotter till kyrkoherde Anders Fjellner och hans hustru Christina.

 

Utsikt från Potatisbacken mot raningarna med alla lador som renoverats och bevarats ca 90 st inom hela byn. Här ser vi även Söravan,  Avamönnne , Sågvika, Harrudden , Nabbnäs och Ribovardo.

 

Mjölkboden vid Hembygdsgården, se anslag på bilden nedan.

 

 

 

Nuvarande kyrkan i Ammarnäs som stod klar 1912 och byggdes av arbetare från bygden med Karl August Eriksson N. Örnäs som byggmästare. Ritad av arkitekten Torben Grut som även ritade Stockholms stadion.

 

Pingstdagen 2021 får vi ägna våra förfäder en tanke….i den här kyrkan har många av dem döpts, konfirmerats, vigts och tagits avsked av.

Jag hittade några verser i 1695 års psalmbok skrivna i Tyskland 1568 och översatta 1594. Kanske sjöng Anders och Brita Greta den här psalmen i kyrkan fortfarande vid den tiden. 1819 års psalmbok fanns då också men det var många som ville ha de gamla psalmerna som man kunde bättre.

PSALM 339

v.4     Gud haver jorden ock berett,

Att djuren få sin födo och bet

Berg och dalar vattnar hans hand

Han giver växten i all land

Frukt av jorden bröd och vin

Giver han av nåder sin

Alltså föder han kroppen din

 

v.5     Fisk i vattnet efter ditt Ord

Giver oss Gud uppå vårt bord,

Ägg av fåglar stora och små.

Där varda ungar också;

Allt måste vara födan vår,

Älg, oxe, hara, hjort och får

Allt oss av Gud tillhanda står.

 

v. 6    Ty tacken Gud i alla land,

Han give oss sin Helga And,

Att vi hans godhet rätt förstå,

Och alltid i hans Budord gå;

Hans helga Namn vidt utföra,

Och hans lov allom kungöra,

Tacksägelse vill han höra..

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.