Naturbilder .. Identifiering av gamla bilder.

Övre bilden….Emanuel Nilsson i arbete vid Biergenas rengärde.

Hej…Sameföreningen i Ammarnäs  har varit så vänliga att låna ut sina album för avfotografering till Sorsele bildbank. Krister Börjesson har gjort jobbet. Jag lånar några av dem från bildbanken för att få hjälp med identifieringen av personerna på bilderna. Så om ni känner igen någon vore jag tacksam om ni hörde av er antingen via kommentarer eller tel. 073 072 3102. M.v.h. Irene

 

Jag börjar med ett par bilder där jag känner igen vilka det är.

Här har vi den duktige slöjdaren Lars Kaddik som råkat ut för någon olycka med handen.

Bildkälla Sobb

 

Israel Jonsson Vallnäs hade för en gångs skull satt sig ner för att vila eller också var han framme dit han skulle. Han var berömd för att färdas många mil till fots utan att behöva stanna för att vila. Det sägs att han gick från Vallnäs vid Hemfjäll till Vindelkrokens sameviste i ett sträck. En sträcka på minst 8,5 mil men då har jag inte räknat med alla backar upp och ner och alla bäckraviner som han korsade eller myrland eller videsnår där han måste gå en omväg.

Bildkälla Sobb

 

 

Jag känner igen utseendet på den här mannen men kan inte komma på vem det är….någon som vet? Jo det var någon som visste…Johan Nilsson Ammarnäs.

Bildkälla Sobb

 

Två slaktare vid Biergenas rengärde…vilka är det ?

Bildkälla Sobb

 

Renslakten vid Biergenas rengärde samlade alltid mycket folk. Antingen var man där för att arbeta eller också köpte man en slaktren. Men många var där bara som publik. Vi fick till och med fara dit från skolan i Ammarnäs med vår lärare för att titta på. Mannen som kommer släntrande uppför backen ser bekant ut, men vem är det?

Bildkälla Sobb

 

En annan man vid rengärdet att identifiera. Johan Nilsson Rödingvik enligt läsare.

Bildkälla Sobb.

 

 

En stolpbod uppe vid fjällvistet i Ältsvattnet. Jag är ganska säker på att det är Maria Renfjäll men vem är han? Mest troligt hennes bror Johan Andersson.

 

Bildkälla Sobb

 

Samme man…Johan Andersson enligt en läsare.

Bildkälla Sobb

 

Ha det så bra alla ni som tittat in på bloggen!

 

 

2 kommentarer

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Solveig! Tusen tack! Jo det var min gissning också men avvaktade med att skriva det tills jag fick det bekräftat. Vet du var de hade sitt viste och vad det hette? Någonstans i Marsivagge eller nedanför Solåive?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.