Naturbilder .. ut ur tunneln

Hej igen!  Nu under sommaren blir det som synes glesare mellan blogginläggen. Naturen lockar mer än att sitta inne vid datorn. Bilden ovan —  glaciären Svartisen.

 

Vid förra inlägget under Norgeresan så åkte vi in i en tunnel vid Junkerdalen i Norge. Jag börjar med någon bild från den mäktiga Junkerdalen.

I mitten ser vi den djupa ravinen som Junkerdalselva grävt under årtusenden, längre bort syns den spetsiga Solvågtind.

 

Solvågtind 1560m.ö.h.

 

Efter bara några minuters färd öppnar sig dalens sidovägg i den här dalen som heter Tjårrisdalen i 90 graders vinkel mot Junkerdalen. Berget längre in i dalen är troligtvis Slaippa 1268 m.ö.h.

 

…sen bar det iväg in i Kjernfjelltunnelens  mörker……3.7 km nerförsbacke. Ett betydligt säkrare alternativ än den vackra men smala gamla vägen på utsidan berget.

Efter tunneln kom vi snart in på E6an i Lönsdalen…..på E6an i Norge ”lönns” det inte att köra sakta i sin egen takt. Det är bara att följa med trafikrytmen för att inte orsaka någon olycka.

Skönt att komma upp på Saltfjellsplatån…underbart vackert och vidsträckt. Synd bara att vi inte hade fler dagar på oss så att vi kunnat vandra här och se oss omkring.. Det blev bara att fota genom bilfönstret så bildkvaliten är inte den bästa. Men mycket vackert var det att se de stora vidderna och vädret kunde inte varit bättre.

 

 

 

 

 

Här passerar vi Bålna med sin glaciär och Polsirkelcenteret  en bit längre ner till vänster om vägen.

 

 

Efter den längsträckta platån bär det av neråt mot Mo i Rana……

 

…ca 6 mils nerförsbacke. den tar aldrig slut …. neråt neråt, efter varje krök bär det av neråt.

 

Här har vi passerat Krokstrand dit Ammarnäsborna kom med hästar på vintern över fjället för vidare färd till Mo i Rana för att handla proviant.  Ca 15 mils resa enkel väg. Och enkel var den inte heller. Vilka strapatser de måste ha gått igenom.

 

Järnvägsviadukten över Ranelva och E6an

 

Vi stannade senare för att se den väldiga glalciären Svartisen. Här en del av den.

 

 

 

Svartisen Norges näst största glaciär sträcker sig från vänster till höger på bilden en väldig Bree som det heter på norska. Svartisbreen.

 

Innan vi kom till riksgränsen fick vi syn på denna fina gård med torvtak på alla hus.

 

Nu började vi se Okstindarna på avstånd.

 

Vid riksgränsen mellan Norge och Sverige ser vi Okstindarna i bakgrunden.

 

Denna väg fullbordades 1939 står det på stenen.

 

 

 

Den högsta av tindarna är Oksskolten 1916 m.ö.h….upp dit gick bröderna Linder augusti 2004. ( Roger m bröder m.fl.)

 

 

Nu sa vi tack och adjö till Norge för denna gång…detta underbart vackra land. Sverige är också fint!

 

Tärnaby stoltserar med den vackra kyrkan och Ryfjället i bakgrunden. Härifrån kommer Ingemar Stenmark, Stig Strand, Anja Persson m.fl. berömda utförsåkare.

 

Ryfjället vid Gäutan.

 

Här stannade vi för en matpaus, vid Forsnacken mellan Slussfors och Umnäs.

 

Klokt av Roger att hålla fast sig när han kollar  vad det står på skylten -skyddad enligt lag. Det är minst 25 meter ner till vattenytan. Där vill man inte ramla.

 

Den sista bilden är från Åbackabron vid Stor Juktan.

 

Och så var resan slut….tack för att ni följde med vid skärmen. Vi hörs!

6 kommentarer

  1. Ro.Li.

    Hej Irene!.. Kom i håg att Ammarnäsborna för länge sedan hade kontakt över Norsk-Svenska gränsen med norrmännen ända ned till Mo i Rana. Om man tittar i fjällkartor kan man se att Vindelälven som rinner upp bland höga fjäll i Arjeplogs kommun och förbi Ammarnäs har nästan samma ursprung i Arjeplog som Ranelven. Den rinner förbi Krokstrand, som var en knutpunkt för Ammarnäsbornas färder till Mo rana, och vidare parallellt med E6 an till Mo i Rana och ut i fjorden…. Intressant koppling emellan mänskliga kontakter och naturgeografiska kontakter kan jag tycka!

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Roger! Ja det är mycket fantastiskt med de resorna de gjorde och som du säger om källflödena i Norrbotten som låg så nära varandra. Ska mäta och se hur långt det är mellan sjöarna. Återkommer med det. Tack för hjälpen! p.s. De ligger mindre än 400 meter från varandra.

  2. Judy

    Hi Irene! Beautiful pictures of the lovely scenery. A lot of the countryside reminds us of British Columbia, Canada. Our heat wave is back for another 3 days with temperatures over 30C. I often think of the snow photo that you posted for me on this blog. Can’t wait till the first day of fall on September 21.Have a nice weekend!

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hallo Judy! Thank you for your comment and support! We have nice weather in Lapland now. It is about 15C and some sunshine and some rain. Yesterday we picked some blueberries before the rain and thunder came. I´m glad that we did get some rain instead of heat. In Spain they have had 47,4 C today. Horrible! Have a nice weak you and Gary!

  3. Solveig

    Krokstrand var också en knutpunkt för samerna på den ”gamla goda tiden”. När man vistades i Vindelkroken for man till Krokstrand för att byta till sig ost och smör m.m. Det sägs att det var trevligt folk där och jag skulle tro att det även fanns samiska släktband över till svenska sidan.

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Solveig! Ja det skulle vara mycket intressant att få höra någon av de gamla samerna berätta minnen från sommarvistelserna i Vindelkroken och besöken i Krokstrand. Kanske det finns någon intervju på DAUM i museets arkiv. Gösta Lestander har skrivit en mindre bok om ” Ryp Josef”. Där finns intervjuer med bl.a. Sigvard Jonsson som berättar om besöken i Krokstrand.
      Tack för att du hörde av dig! Ha det bra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.