Naturbilder .. Sagan om asken….

Tiden rinner iväg  Vindelälvens vatten har varit många vändor ner till havet, förångats och regnat ner igen. Somrar och vintrar har avlöst varandra. Den lilla gossen som bodde i Sorsele och flyttade därifrån 1961 har blivit stor. Han bosatte sig så småningom i Gävle.

Gossen Christer Sandberg råkade av någon anledning hitta in på min blogg i september 2021.  Där hittade han otroligt nog en bild av sin far som på -60 talet  var Konsumchef i Sorsele.

Christers far Arne Sandberg längst ut till höger. Hans fru Ingrid jobbade också på Konsum.

Bildkälla Sobb            Mannen längst till v. heter Osvald Vikström, han körde Konsumbussen.

 

Christer ringde mig och vi pratade ett bra tag om hans minnen från Sorsele och att han badat i Tjulträsket.

 

Han berättade för mig om en fin ask som hans nu avlidne far fått i avskedspresent när han flyttade från Sorsele. Han skickade mig bilder på den alldeles fantastiskt fina handgjorda asken.

 

 

 

Det står L K under den…han undrade om jag visste vem som kunde ha gjort den.

 

Jag hade ingen aning, jag hade aldrig sett någon liknande i Sorseletrakten. Asken har ringar på sidorna liksom samerna hade på sina ” Kisa” ( förvaringskistor) källa: min bror L G

 

Men så idag när jag letade foton på Sorselebildbank så hittade jag honom…tillverkaren…mästerslöjdaren Ludvig Karlsson Bockträsk. Ludvig var född år 1900 och avled i december 1961. Alltså samma år som familjen Sandberg avtackats och flyttat från Sorsele. Det kan vara den asken som mästaren håller i sin vänstra hand. Man kan se att han är nöjd med den.

Bildkälla Sobb

 

Varma hälsningar ifrån Sorsele till Christer med familj. Fint att ni har asken kvar att ha minnena i. Välkomna hit!

 

Så fint att ni hör av er med minnen när ni ser något på bloggen som berör er. Då kan vi känna samhörighet från förr och nu.

Irene / Naturbilder

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.