Naturbilder .. Krimmermössor och Kjoltyg

Männen ovan , bakre raden f.v. Ossian Stenlund, Kalle Karlberg, Kuno Karlberg och Sigfrid Johansson . Främre raden f.v Edvard Sjöström. Ivar Karlberg och Kalle Sjöström. Alla bär de fina krimmermössorna som var så moderna på den tiden.

Bildkälla Västerbottens museum / Fotograf Robert Lundgren.

 

Kronojägaren Lundmarks familj när de bodde i Sorsele, senare flyttade de till Kraddsele. f.v. Amanda, Sixten, pigan Signe Norlund, Ragnar och Johan Ulrik Lundmark.

Vbm/ Fotograf R Lundgren

 

Vilma Lestander f.1893  d. 1976 Laisvallby gift med Karl Bismark f. 1890 i Nabbnäs

Vbm / Fotograf R Lundgren

 

F.v. Hedda Vennberg Kraddsele Sorsele och Hanna Karlsson gift med Jonas Johansson. Hanna bodde hela sitt liv i Delliknäs.

Vbm / Fotograf R Lundgren

 

Delliknäs i Arjeplog 1913. Ensamgård i väglöst land på näset mellan Laisälven och Dellikälven. Hit kom Anton och Amanda Karlsson från Haraliden i Norsjö efter att ha köpt nybygget i Delliknäs år 1892. Tydligen skulle det ha funnits ett hus här men när de kom hit fanns det bara en nedbrunnen jaktkoja. De hade färdats ca 16 mil i väglöst land med sin boskap och bohag.

Vbm / Fotograf R Lundgren

 

Jag hittade en blogg som heter  ”Gå på tur ” där en tjej som heter Nenne har skrivit så bra om historien omkring Delliknäs och satt in många jättefina bilder, Jag rekommenderar den varmt. https://gapatur.se

Det finns även en bok som man kan låna på biblioteket….”Delliknäs: från nybygge till naturreservat” skriven av Kjell Olof Lindell. Från 1999.

Från Hästskoforsen i Laisälven finns en led på ca 4 till 5 km upp till Delliknäs. Enligt ” Gå på tur” så finns övernattningsmöjlighet i en inredd del av ladugården.

Delliknäs nybygge ingår i Naturreservatet Laisdalens fjällurskog, ett tio mil långt reservat på båda sidor om Laisälven. 793,7 kvadratkilometer. Natura 2000.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.