Naturbilder .. kallt ute i Sorsele ikväll -35,2 gr

 

 

Idag var det 33,4 gr kallt i Sorsele

 

Förr i tiden när kvinnorna fick hinka upp vatten från brunnen till allt de behövde i köket och allt vad som behövdes till djuren i ladugården så fick de lov att göra det än om det var 33,4 gr kallt. Kvinnan på bilden är Frida Persson Laisheden.

  Bildkälla Sobb / foto Allan Beimo

 

När de rensade Bräskaforsen och gjorde en kanal för att komma sig med stora båtar från Gautsträsket till Storvindeln i början av 1900 talet valde man nog inte heller bara de dagar med behaglig temperatur. Dessutom fanns det inte gummistövlar utan de hade läderkängor på fötterna som de försökte smörja in och tjära för att de skulle vara någorlunda vattentäta.

Bildkälla Sobb / Fotograf Robert Lundgren

 

 

 

Hubert Eriksson kunde kanske anpassa någon dag hit eller dit när han skulle vittja näten på Överst Juktans is. Men det kunde vara långa kallperioder och då var det bara att vittja ändå.

Bildkälla Sobb / foto Allan Beimo

 

 

Det här huset tillhörde Karl Bern och Anna Lovisa Grundström men då stod det på andra sidan Storvindeln vid Jibbmokken. När Anna Lovisa skulle gå ner på älven för att hämta vatten i gryningen såg hon sju skuggor nere vid vattenhålet. Det var sju vargar.

 

Karl Berns salonger under Jibbmokken.

 

 

De flesta har det nog inte så tokigt nuförtiden. Vi behöver inte frysa och vi har mat och kläder.

Ha en trevlig helg!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.