Naturbilder .. Att flytta till Ammarnäs.

————————————————————————————————————–

Visst är det fantastiskt att det finns foton från Ammarnäs som är tagna 1871 när fotokonsten knappt var uppfunnen. Det första kända fotot i världen är taget antingen 1837 eller 1838 och drygt trettio år senare kunde Lotten v Düben fotografera min farfarsfar och farfarsmor med familj i  Ammarnäs.

Farfarsfar Anders Nilsson Grundström var född 1827 i  Ammarnäs. Han var den förste i syskonskaran som föddes i Gautsträsk som stället då hette. Hans föräldrar hade flyttat upp ifrån Övre Sandsele där de bott under sina första år som gifta. När de kom till Gautsträsk (Ammarnäs) hade de sönerna Johannes (Janken) och Petrus.

Hemmanet i Ammarnäs hade tidigare ägts av Mårten Renling som de gjort affär och bytesaffär med. Mårten flyttade med sin familj till Övre Sandsele.

Foto Lotten v Düben  år 1871

 

Den nedre bilden har någon colorerat något av de senaste åren. Jag kommer inte ihåg vem som gjort det, jag ska ta rätt på det och vem som sänt den till mig. Bilden är i alla fall Lotten von Dübens och taget vid samma tillfälle som den övre bilden.

Personerna är vad vi tror f.v. Nils Johansson som kom till Gautsträsk 1926 el 1927 och sen hans son Anders Nilsson Grundström nr två f.v. sen är det så pass osäkert vilka det är så jag låter det vara osagt. Den unge mannen längst ut till höger ska vara David Forsvall d.ä. bredvid honom skymtar vi Tjulån, Söravan och Gautsträsk. Mannen bakom Davids högra axel sägs vara Johannes (Janken). Övrig information om vilka det är kan ni läsa i Solveigs kommentar.

Foto Lotten v Düben år 1871   Bilden lär vara colorerad av Per Ivar Somby.

 

Det blev lite kortfattat om Nils Johansson och hustru Magdalenas flytt till Gautsträsk  (Ammarnäs). Jag har skrivit en längre upphittad version om deras flytt till Ammarnäs och deras första tid här. Jag har kallat den ”Flagor” och jag kanske kommer att ge ut den till lokal försäljning om jag hittar någon som kan trycka den till ett vettigt pris.

 

 

Ha det så bra alla ni snälla trevliga läsare!

 

13 kommentarer

  1. Ann

    Kan vara Per Ivar Somby som färglagt bilden. Han har ett instagramkonto där han lägger ut äldre foton som blivit färglagda.

  2. Åsa

    Hej Irene, otroligt kul att det finns bilder bevarade på släkten i Ammarnäs ända från 1800 talet. Om jag förstår det rätt så var Nils Johansson min mormors farmors farfar så hoppas att du kan ge ut ”Flagor” och att vi får möjlighet att läsa mer om deras liv.

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Åsa! Det låter spännande. Jag kan inte utläsa av din mailadress vem du är så det vore kul att få veta. Annars får det väl vara en gåta som jag får klura på under julhelgen. Men så kul att du är släkt med oss. Tack för att du hörde av dig. Jättekul!

      • Åsa

        Hej, ursäkta ett sent svar. Jag ”upptäckte” din blogg för bara några veckor sedan, när jag sökte på Forsvall/Ammarnäs. Hamnade då det du skrivit om Sara som gifte sig med David (d.ä), det var intressant att läsa då jag tidigare inte hört så mycket om henne.
        Jag känner inte släkten så bra på min mormors sida, men hon är en av Sven och Hildas 12 barn (biologisk). Men av någon anledning verkar hon ha växt upp hos sin farbror (om jag förstått det rätt). Hur är vi släkt då?

        Ps. Angående mail adressen: Om du uttalar de 3 första bokstäverna i efternamnet på engelska och siffran på svenska – så får du ett finskt efternamn som jag tidigare har haft fram tills för något år sedan

        • Irene Grundström (inläggsförfattare)

          Hej Åsa! Så jättekul att få veta vem du är. Riktigt roligt att få veta något om Forsvalls-släktingarna som flyttat från Ammarnäs. Jag skall fundera på hur vi är släkt och skicka ett mail till dig. Så roligt att du hittade min blogg. Jag hoppas kunna fortsätta att hitta bilder och berättelser som intresserar mina trevliga läsare. Ha det så bra så länge så hörs vi! Irene

  3. Solveig

    Samefolket i mitten är Tjulträskare hela bunten. Den skäggige mannen är min mormorsfar Nils Johan Nilsson. Samekvinnan längst till vänster är Israel Mikaelssons mor Brita Stina Nilsdotter. De två är helsyskon. Sen har de två halvsystrar som heter Anna Katarina och Maria Christina Nilsdotter. De är lika varandra. Sen tror jag att den äldre kvinnan med flätor kan vara Nils Johan och Brita Stinas mor. Flickorna flyttade så småningom till Norge. Maria Christina fick en son med Nils Sjulsson Hällgren i Hällnäs när hon var piga där. Sonen fick namnet Nils Johan och flyttade till pappan i Hällnäs när modern for till Norge. Så småningom gifte sig Lill-Hällgren med din släkting Stina från Ammarnäs. Hon var dotter till Anders Nilsson Grundström. På familjebilden som du har här är det flickan som står längst bak till vänster. Rund och go. Tilläggas kan att Gustaf von Düben övernattade i Hällnäs hos Gamm-Hällgren på sin väg till Ammarnäs. Det var ett stort spektakel med flera roddare och hästskjutsar på vägen till Ammarnäs.

    • Samuel Hellgren

      Nils Johan Hällgren var min farfars morfars far, Maria Christina Nilsdotter är följaktligen min farfars morfars farmor. Vem av damerna på bilden är hon? Väldigt roligt att få se denna bild!

      • Irene Grundström (inläggsförfattare)

        Hej Samuel! Trevligt att du hörde av dig. Nils Johan Hällgren var gift med Stina Andersson från Ammarnäs. Hon var syster till min farfar Otto Grundström så då är även jag och du släkt. Jag skall ringa till Solveig och be henne läsa din kommentar om hon inte sett den själv.
        Tusen tack för att du hörde av dig! Irene Grundström

        • Solveig

          Hej släkting! Ingen kan ju säkert veta men men jag har mina teorier och skulle vilja prata med dig om detta. Hälsningar Solveig

          • Irene Grundström (inläggsförfattare)

            Om du vill ha kontakt med Samuel så får du ge mig ditt godkännande att skicka ditt mobilnr eller mailadress till honom. / Irene

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.