Naturbilder .. Samiska folkhögskolan i Sorsele ( rättelse enligt kommentar).

Bilden ovan. Huset byggdes 1939 – 1940 av lärarinnan Betty Holmberg enligt boken ”Gatorna berättar Minnesbilder av Sorsele samhälle från förr till idag”.

Här kommer mera bilder med elever och personal från den samiska folkhögskolan i Sorsele som fanns i huset vid nuvarande bibliotek enligt en kommentar. Från 1943 fanns samiska folkhögskolan i Jokkmokk.

Har ni några namn på personerna på bilden? Nr tre f.v. på andra raden bakifrån måste väl vara Lars-Petter Kaddik? Den som sitter nedanför honom är absolut Alf Öhman från Gillesnuolle. Läraren som är trea från höger är Lennart Wallmark, han var även rektor där. Enligt en läsare. Ett förslag från en läsare Olof Werner i mitten längst t.h. Nr.5 f.v. på samma rad som Lars-Petter Kaddik är Paulus Utsi. Nr. 3 f.v. översta raden är Anders Spiik Jokkmokk.

Bildkälla Sorsele bildbank / Fotograf Hildur Backman.

 

Här känner jag inte igen någon…Ellen Skum nr två på nedersta raden är ett förslag från en läsare. Mannen som står tvåa f.h. i översta raden  är Nils Nilsson från Jämtland som senare gifte sig med Marianne Nilsson. Efter folkhögskolan studerade han vidare på lärarseminariet i Luleå.

Bildkälla Sobb/ Foto H B

 

Samma här… Men har fått förslag på att det är Per Skum som är nr två f.v. andra raden uppifrån och att det är Per Baer snett bakom.

Bildkälla Sobb / Foto H B

 

Har funnit en bild till på Stina Gaup Westerlund och bredvid henne sitter Johan Skum Grans sameby Ammarnäs.

Bildkälla Sobb / Foto H B

 

Författare och lärarinna i nordsamiska skolor  i mitten av 1900-talet Stina Gaup Westerlund född i Laimoviken Talmas sameby, Jag har haft glädjen att få kontakt med Stinas dotter Ann-Marie Westerlund och hennes son Magnus som bor i Arvidsjaure. Det skulle vara roligt att få se något foto ifrån Laimoviken om det finns.

Bildkälla Sobb / Foto H B

—————————————————————————————————————————

Döm on min förvåning när jag igår kväll ville koppla av med en naturfilm innan sänggåendet och letade fram en film på Svt play…Tog den första jag hittade  ” Resan längs älven Torneälven” och hamnade med en gång i Talmas sameby där Stina var född och sprungit omkring som liten. Det var en av de bästa naturdokumentärerna som jag har sett. Se den snälla ni om ni inte har gjort det!

—————————————————————————————————————————

 

 

Stina Gaup Westerrlund lärare vid nomadskola i norrbotten  ca 1940 står det vid fotot som är taget av  Göte Haglund.

Bildkälla Vbm / foto Göte Haglund

 

Sameläger vid Atostugan.

Kvinnan i mitten är lärare står det vid fotot år 1941 och Stina Gaup Westerlund är kvinnan som är tvåa från höger i samedräkten.

Bildkälla Vbm / fotosamling  Nils Eriksson

 

Till sist tar jag med en bild från Ammarnäs nomadskola. Bilden är inlämnad till Vbm av Elna Strömgren f. Nilsson

Bildkälla Vbm.

 

Tusen tack för era kommentarer och annan kontakt som hjälper mig att hitta namn och berättelser. Irene

 

18 kommentarer

 1. Solveig

  På andra bilden har du Ellen Skum på nedersta raden andra från vänster. Killen som är längst upp tvåa till höger ser ut som Marianne Nilssons blivande man Nils Nilsson från Jämtland. På tredje bilden på mitten raden näst längst till vänster har du Per Skum skulle jag tro och han som står snett bakom ser ut som en Baer förslagsvis Paulus. Den tjusige killen som är på porträttet med Stina Gaup är Johan Skum. Jag ska skåda närmare på bilden sen.

 2. Ro.Li.

  Hej Irene! På bilden från Atostugan har kvinnan som står som nr 2 från höger stora likheter med Stina Gaup Westerlund. Inte minst för att hon har likadan dräkt som Stina har på några andra bilder där det säkert är hon. Även skeden som håller i hop dräkten över bröstet.

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Tack Roger! Jo jag noterade också det. Ska invänta svar från hennes dotter så får vi se. Tack för kommentaren!

 3. AnnMarie Westerlund

  På bilden av Göte Haglund är mor Stina samt bilden vid Atostugan 1941 Är mor Stina i samedräkt.Hälsn Ann-Marie W

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Tusen tusen Tack Ann-Marie! Det är alltid bäst att få bekräftelsen från de närmast anhöriga! Trevlig helg!

 4. Solveig

  Jag kan bekräfta att den jag trodde var Nils Nilsson från Jämtland; det var rätt.
  Efter Samernas fortsatte han till Lärarseminariet i Luleå.

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Vad duktig du är som jobbar på med att ta reda på vilka det är. Det är guld värt tycker jag!
   Tack och God Jul Solveig! Irene

 5. Fia Kaddik

  Hej samernas folkhögskola flyttades till Jokkmokk 1943, och skolan var huset bredvid dagens bibliotek bredvid högstadiet. Enligt min far Lars-Petter Kaddik, han flyttade med skolan till Jokkmokk. Nr 5 samma rad som pappa är Paulus Utsi. Nr 4 raden längst upp från höger är Anders Spiik, Jokkmokk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.