Naturbilder .. Karl Ers´n och Sofia.

Karl Ers´n och Sofias gård i Hemfjäll.  Karl August Eriksson f. 1866 i Blattnicksele och Sofia f. Sorsén  f. 1865 i Sjöbonäs. ( Vår farmors enda syskon).

Familjen Eriksson.  Döttrarna f.v. vet jag inte ordningen på Frida? Viktoria? sen Hubert, Elisabeth och Vilhelm.

Bildkälla Vbm / Fotograf Robert Lundgren …han bodde på andra sidan älven i Häggås.

Frida gifte sig och bosatte sig i Sörberg, Viktoria for till Arjeplog. Hubert bodde i Hemfjäll hela livet. Elisabeth var gift med Uno Holmberg och i ett senare gifte med Reinhold Gran. Vilhelm  skötte busstrafiken till Ammarnäs där han också bosatte sig.

Infällda bilden: Sofia vänder hö eller rör hö som vi brukade säga, Det var så man gjorde för att få det att torka innan det skulle hässjas.

Infällda bilden, foto lånat av Birgit Bengtsson. Fotograf Fridolf Lundgren

 

Hemfjäll är en mycket vacker by vid Storvindeln som är en sjö i Vindelälvens dalgång.

Den här skylten som sätts upp varje sommar har hängt med länge. Tror att den föddes när Vindelälvsloppet fanns.

 

Hemfjäll från sjösidan med berget Peruken i bakgrunden. Peruken sägs vara ett samiskt namn som betyder den högreste. Vet inte sanningshalten i det påståendet.

 

Utsikt över Hemfjäll och den långsträckta Storvindeln. Berget Jibbmokken till höger och Hällnäsbergen till vänster.

Bildkälla Sobb

När jag bodde i Sejaur var det inte många dagar som jag  inte tog ett foto av Hemfjäll. Här från hygget vid Svarthällan.

 

Robert Lundgren hann också ta många foton här. På den tiden bodde det många i byarna där omkring.

Bildkälla Vbm / Fotograf Robert Lundgren.

Det här vackra huset som nu finns vid kyrkoplatsen i Gillesnuolle har tidigare stått i Hemfjäll innan det skänktes hit av behöriga.

 

Här står huset kvar i Hemfjäll. Fotot är taget av Robert L. Familjen Gustavsson ägde huset då Birgit m. fl. växte upp där.

 

 

 

Lantmäteriets historiska kartor.

 

 

Det finns mycket intressant att berätta om Hemfjäll. Jag har tidigare haft inlägg om Hemfjäll och Lundgren. Skriv Hemfjäll eller Vännäs i sökrutan om ni vill kika på äldre inlägg.

Ha en trevlig helg! Hälsningar från Irene.

 

5 kommentarer

 1. Ro.Li.

  Hej Irene! Som erkänd fakir inom Vindelälvsloppslöpningen hade jag förmånen att på 90-talet kuta delsträckan Gillesnuolle- Sejaur nån gång. Vad jag minns var backen upp mot Hemfjällsbyn både brant och lång och nästan outhärdlig då vägen gick ovanför byn. Ja tycks ändå minnes att de fanns en skylt men med annan text än på skylten i denna blogg. ”Ha je sitt vyn mitti byn” eller om det var ”Ha je sitt byn mitti vyn” tror jag reklamsloganen lät. Kan nån utreda va som e rätt å riktit? I alla fall så var backen ned från byn lång och brant och uthärdlig.

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Hej Roger! Tack för kommentaren…Jag överlämnar frågan till mina läsare. Kanske någon från Hemfjäll kan lösa mysteriet.

 2. Birgit Gustafsson Bengtsson

  Texterna på skyltarna har aldrig ändrats men det finns tre skyltar med olika texter beroende
  var i byn de är placerade.
  Roger såg du inte ballongerna och björkarna nerför backen som vi bybor satte upp kvällen före loppet
  och sedan njöt vi av kaffe och våfflor i byastugan som Gunni och Claes Göran ordnade.
  Mycket fin sammanhållning i en by som då var tre fasta boende, alla som behövdes för att genomföra loppet kom hem för att vi skulle kunna ha ansvar för Sejaurs växelstation.

  • Ro.Li.

   Ja jag förknippar faktiskt Hemfjäll och Vindelälvsloppet med ballonger som ett trevligt inslag för att förhöja feststämningen. Sorsele dragspelsklubbs lastbil förhöjde också stämningen där den drog fram, genom sina ballongdekorationer kring flaket, där klubben satt å spela käcka dragspelslåtar….. Och nu kommer jag i håg ytterligare en textvariant på skyltar i Hemfjäll. ”Såg je innt vyn mitti byn! Sno!”. Visserligen va de mycke ballongdekorationer genom byn när ja kutä där men ja såg ändå den sköna vyn sä ja iddes innt sno….Gjort ja rätt? Va säg du Birgit?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.