Naturbilder .. Timmermännen.

Övre bilden är från Blattnicksele. Den kommer från Sorsele bildbank.

 

Jag tycker det är så trevligt med de gamla timrade husen och så synd att många blev rivna och förvandlade till kol.

Men vem är jag att klaga på de som då hade byggt nya moderna lösvirkeshus och säkert behövde den inkomst som det kolade huset kunde inbringa. Sen var det väl säkert så att de inte såg något värde i ”Gammhusa”, de var väl bara i vägen och minde om fattigare tider. Som tur är så är ju ändå rätt många bevarade.

Bilden nedan är tagen av Efraim Fjällström, predikant, fotograf, bonde och tillverkare av sågverk m.m. Jag blir inte riktigt klok på om han bodde i Åbacka eller Abborberg. Om någon vet så vill jag gärna få reda på det.

Bildkälla Sorsele bildbank / Foto Efraim Fjällström.

 

BILDEN NEDAN

Det här är nog den bild som skrynklat min hjärna mest. Jag vet ganska väl vilka personerna är och var det är taget men det spöklika huset i bakgrunden gäckar mig ännu. Det finns inte kvar nu och ingen nu levande minns till det. Det blev av någon anledning aldrig färdigbyggt. På virket ser man att det stått där i väder och vind ett bra tag. Stället är nedre Svarttjärn eller Brännbakk som det då hette.

På andra sidan vägen finns Arvid Jonssons f.d. hus, den ladugårdslänga eller uthus som finns längst till höger står kvar idag alldeles vid Ammarnäsvägen på norra sidan. Jag är så nyfiken på vad som var orsaken till att detta hus revs och vem som ägde det.  Jag har bott 7 år i närheten i det hus som flickan på sparken tidigare ägde tillsammans med maken.

På bron till det gamla timmerhuset står Edla dotter till Ulrika Fredriksson i mörk kappa och mössa. På bron sitter Efraim Fjällström och håller i Edlas dotter Siv. Pojken som står vid sparken är hennes son Mauritz och på sparken hennes dotter Maud. Edla var gift med Frans Johansson från Varåive, det kan vara han som håller i skidan t.v. men inte säkert. Sen är det någon som hör till Efraim Fjällströms sällskap. Mannen längst t.h. är Alfred Jonsson bror till Edla

Bildkälla Sobb / Foto Efraim Fjällström

 

Bild från Stensund inlämnad av Siv Rådahl. Vet någon vem mannen är?

Bildkälla Sobb

 

Vedkapning står det vid bilden som Margareta Eriksson lämnat in. Hos Eskil Holmberg. Kraftig ved, kanske torrtallar.

Bildkälla Sobb

 

Hos Sara Karlsson Slätvik  i april 1955 är bildtexten.

Bildkälla Sobb / Foto

 

En gammal kvarn i Lomselenäs…..Min fråga här…finns den kvar? Och vad heter vattendraget?

Bildkälla Sobb / foto D N

 

Den här bilden är tagen av Fotograf Robert Lundgren men jag har hämtat den från Sorsele bildbank, där är den felvänd så det var inte lätt att förstå vad det är för ställe. Men rättvänd blev det lättare. Det är Sjul Jonssons hus i Lerudden en bit från Hemfjäll. Den hör till Övre Svarttjärn. Här finns boningshuset kvar, fint reparerat och används. Ladugården håller på att rasa ihop men det finna flera fina byggnader kvar som underhållits. Obs! de står på privat mark.

Bildkälla Sobb / Fotograf Robert Lundgren.

 

Vid den här bilden står det…Anners Anners stuga i Gargnäs. Bilden tagen av David Nyström. Den här stugan är jag väldigt nyfiken på, var den stod och vem Anners med familj var. Jag får nog lov att återkomma om det eftersom jag är en nattuggla som oftast skriver på sena kvällar så jag kan inte ringa och fråga Gargnäsarna just nu.

Bildkälla Sobb / foto D N

 

Jag skulle gärna vilja ha in lite berättelse om Sara Karlsson på bilden i Slätvik. Jag tycks minnas att det var något drama med hennes flytt till ålderdomshemmet i Sorsele. Jag hoppas få tag på någon som kan berätta om det.

Men nu får vi snart fira Julafton, Juldagen och Annandagen. Ha en trevlig helg allihopa!  GOD JUL!

 

4 kommentarer

 1. Mari-Anne

  Godmorgon Irene. Hoppas du får lite information om huset. Synd Maurits inte finns att fråga. Hoppas allt är bra ned dig å du skriver jättebra å intressant att följa. Önskar dig en riktigt God Jul/ Kram Mari-Anne

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Tack snälla Mari-Anne! Ja visst hade Maurits säkert vetat men bilden kom fram för sent. Tack för de uppmuntrande orden. Ha det så mysigt med alla fina fåglar och ekorrar ni har hos er. God Jul till er!/ Kram från Irene

 2. Ro.Li.

  Hej Irene! Beträffande kvarnhuset i Lomselenäs så står det vid fototillfället uppefter Lomträskbäcken men är nedplockat eller har raserats senare. Det har funnits minst två kvarnar uppefter Lomträskbäcken och en står kvar på en liten backe vid den brantaste forsen. Nytt tak är lagt på det kvarnhuset. Några vattendrivna sågverk har också funnits uppefter bäcken men det finns bara rester kvar av dessa. Annars har Lombäcken också haft sin flottningsepok som nu sen länge är över. Timmer flottades från Gubbträsket via Gubbträskbäcken till Säweträsket och sedan Säweträskbäcken till Lomträsket och till slut Lomträskbäcken ut i Lomavan. Efter sågverksepoken uppefter Lomträskbäcken etablerades några större sågverk vid Lomselenäs, bl.a. Ludvig Hjukströms och Knut Stenlunds.

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Tusen tack Roger, för den fina kommentaren. Du är som en historiebok när det gäller området kring Juktån och Sandsjön. Bra att du har varit intresserad och lagt på minnet såna fakta.
   Tack igen! Ha en God trevlig Jul! Irene

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.