Naturbilder .. Rickard Renmans bilder.

Rickard Renmans  dotter Maj har skänkt sin fars bildskatt till Ammarnäsborna. Mycket uppskattat. De finns i Hembygdsföreningens förvar. En grupp Ammarnäsbor har suttit med och skrivit ner namnen på personerna på bilderna vilket är ovärderligt. Krister Börjesson har fört över bilder till Sorsele bildbank där jag lånat dem.

BILDEN OVAN är från Lapplatsen där de fina gamla kyrkstugorna är placerade i ett område väster om kyrkan. Fantastiskt fint att de är bevarade och reparerade. Området sköts av Ammarnäs sameförening. Damen med sparken heter Emma Grundström, dotter till Jan-Ivar och Anna Grundström.  Anna var dotter till kyrkoherde Anders Fjellner och hans hustru Christina. Så Emma var Fjellners barnbarn.

BILDEN NEDAN

Bild är tagen vid Biergenas rengärde. Johan Skum förärar Kung Karl Gustaf med en av sina egentillverkade knivar (tror jag). Den finns säkert på Kungens bälte när han är ute på jakt eller fjälltur. Johan håller ett handskrivet ark i handen, han har nog hållit ett tal innan han överlämnade presenten. Johan var en fin och vältalig trevlig man från Ammarnäs. Hans föräldrar tvångsförflyttades med familj och renar ifrån Karesoando i norrbotten till Ammarnäs i Västerbotten p.g.av att det fanns för stort antal renar i området så några familjer fick ge sig iväg på den långa resan. Familjen Partapuoli kom också därifrån samtidigt.

F.v. Landshövding  Sven Johansson (tror jag), sedan Lilian Andersson Rans sameby, Leopold Sjöström Sorsele, Johan Skum Grans sameby, Kung Carl  XVI Gustaf. Aina Jonsson Rans sameby skymtar t.h. I övrigt okända personer i bakgrunden.

Bildkälla Sobb / Foto Rickard Renman.

 

Potatisbacken i Ammarnäs är vida berömd och har röstats fram som Sveriges åttonde underverk i augusti 2010 i P4 extra. Vid foten av Potatisbacken finns kyrkan och Lapplatsen med kyrkstugorna.

Det har odlats potatis där sedan tidigt 1830-tal när nybyggarna Nils och Magdalena Johansson  Ammarnäs började odla. Nils kom från Grundfors Stensele och Magdalena från Degerfors (Vindeln)  och Stormyrnäs Juktå. Därifrån flyttade hon till Kattisavan där hon arbetade som piga och troligen träffade Nils då. De gifte sig i Stensele 1823 samtidigt som Nils syster. Sedan flyttade de upp till Övre Sandsele där hennes föräldrar bodde sedan 1819. Efter några år hos svärfars flyttade Nils och Magdalena till Gautsträsk som Ammarnäs då hette. De bodde de första åren i en ytterst liten timrad stuga och byggde sig ett större hus vid Tjulåns strand. En del av huset finns ännu kvar och är senare utbyggt och renoverat.

Bildkälla Sobb / Foto R R

 

David Forsvall d.y. som körde traktor och släpräfsa, han kom med hö till hässjan på sina hemmamarker vid Tjulån. David är en av ättlingarna till Nils och Magdalena. Grabben vid hässjan kan vara sonen Ove.

Bildkälla Sobb / Foto R R

 

Davids farfar hette också David Forsvall han kom till Ammarnäs från Forsbacka uppefter Gertsbäckensdalen.  David d.ä. gifte sig med Sara Andersson ett barnbarn till Nils och Magdalena. När David och Sara gifte sig fick hon en del av hemmanet av sina föräldrar. De bygggde ett stort timrat hus som fanns alldeles bredvid tjärnen mitt i byn. Den stora boden vid tjärnen tros vara den som fanns vid Saras föräldrahem på ett foto som Lotten von Düben tog 1871.

 

Huset t.v. och de ägorna tillhörde David d.y. och Aina Forsvall, numera bor sonen Ove och hans fru Margareta där. T.h. ser vi Ammarnäsgården som ägdes och drevs av Rickard och Ingrid Renman. De övertog hotellet av Rickards fastrar som var de som startade hotellet i Ammarnäs.

Bildkälla Sobb / Foto R R

 

Flygfoto över den gamla delen av Ammarnäs.

Bildkälla Sobb / Foto Rickard Renman

 

Tack för att du besökte bloggen! Kom gärna med kommentarer. Hälsningar Irene.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.