Naturbilder .. lite Ammarnäshistoria.

Ammarnäs, vid foten av fjället. Här ser vi den äldsta delen av byn med kyrkan och Potatisbacken. I förgrunden Söravan och i bakgrunden Geråive.

 

BILDEN NEDAN

Ammarnäs Livs t.v.  Det röda huset bredvid byggdes upp alldeles intill David och Sara Forsvalls hus som vi ser på den gamla bilden nedan. Yngve Forsvall son till David och Sara bodde i det röda huset. Han blev tidigt änkling och gifte då om sig med Sara Kristoffersson från Kraddsele. Deras fosterson Vilhelm tog senare över huset. Hans barn har bott där och senare sålt det till den som nu äger det.

 

David och Sara Forsvalls första hus byggt någon gång på 1870-talet. Uppe till vänster ser vi Saras lillebror Anders Olof och Selma Grundströms hus. Till vänster ser vi en potatisbacke som inte är den vi nu kallar Potatisbacken. Den där ligger närmare tjärnen som finns snett bakom Ammarnäs Livs. Så det fanns åtminstone två rejäla potatisbackar på den tiden.

Bildkälla Sobb / Fotograf Robert Lundgren

 

Så här såg tjärnen ut 1939 och det som nu är Ammarnäs Wärdshus var då ålderdomshem för de som flyttades från lapska ålderdomshemmet i Örnäsudden när det stängdes.

Bild från mors album. Hon kom flyttandes till Ammarnäs 1938 ifrån Sveg i Härjedalen.

 

En del av Norra Ammarnäs där Grundströms stugby finns idag och Daniel Grundströms reparationsverkstad. Där började hans förfader Janne Grundström att röja upp mark och bygga upp sitt jordbruk. Tänk om alla små jordbruk hade funnits kvar i Sverige så värdefullt det hade varit. Vi skulle ha varit mer självförsörjande och hur bra skulle det inte vara för miljön. Men allt raserades med alla nya toppstyrda bestämmelser som gjorde småjordbruken omöjliga att bruka.

 

På de gamla ägorna går fortfarande kor och hästar i bet på somrarna. Korna kommer med lastbil ifrån Stensund i Sorsele och hästarna tillhör företag som tar emot gäster för ridturer.

 

Längst ut på Tjulånäset finns det här gamla gethuset kvar som sist brukades av Bo ”Gorik” Grundström som hade får där.

 

Bo ”Gorik” Grundström med sina får.

Bildkälla Sobb / Foto Åke Johansson

 

Den rockande samen Sven-Gösta Jonsson gifter sig med sin Anita. De gifte sig i Ammarnäs kyrka.

Bildkälla Sobb

 

Ett riktigt filmstjärnestatus hade det bröllopet med många gäster och åskådare. Hans låtar finns att lyssna till på Youtube.

Bildkälla Sobb

 

Ja det blev ett litet hopplock av Ammarnäs historia från olika decennier. Jag får passa på att tacka för att Sorsele bildbank samlade in så många bilder för några år sedan och digitaliserade dem så att vi får gå in och låna därifrån. Men det fattas än mycket jobb innan det blir färdigställt så att namnen som finns antecknade också skrivs in under bilderna. Kanske Sorsele kommun har någon som kan ta tag i projektet igen. Det vore av stort värde för de som kommer efter oss och som omöjligen kan känna igen folket på bilderna.

Med hopp om att den önskan uppfylls så slutar jag bloggen för idag. Vi ses och hörs!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.