Naturbilder .. Självhushållning..potatis

Jag tänkte försöka ta fram lite bilder från självhushållningens tid i våra bygder. Idag spinner jag vidare på ämnet potatis som Kung Carl  Gustaf ledde oss in på.

När det gäller den här bilden vid Kungens besök på Potatisbacken i Ammarnäs så gjorde en läsare mig uppmärksam på att texten handlade om att Kungen sätter potatis (?) när det snarare borde handla om att de gräver potatis eftersom blasten är i det närmaste fullväxt.

Men saken var den att de satte faktiskt potatis enligt källor som citerade Georg med ” ska du eller jag sätt?”. Troligen var det så att de tagit undan blasten och grävt upp potatis för att visa Kungen hur det gick till att sätta potatis i Ammarnäs. Han visste säkert hur det gick till men det skulle väl vara lite teater för journalistkåren. Leopold står vid sidan om i sin förtvivlan över språkbruket (?)

Bildkälla Sorsele bildban/ Foto Rikard Renman

 

BILDEN NEDAN

Det här är en hemtrevlig bild som bildbanken fått av Astrid Karlsson. Någon man håller på att förbereda för sättning av potatis vad jag kan förstå. Man riktigt hör hur talgoxarna sjunger och humlorna surrar. Flugorna vid potatislandet förser sig av den utkörda gödseln från den färdigbrunna gödselstacken.

Solen värmer lagom för en rutig flanellskjorta. Han håller en morakniv i handen för att dela de potatisar som är stora då får han ut dubbel skörd av den. I bakgrunden kan man se att björkarna har börjat bli ljust gröna och rönnkvistarna i förgrunden är på väg att få blad. Troligtvis är det i början av juni. Det vore trevligt att få veta namnet på den gemytlige mannen.

Bildkälla Sobb /  foto okänd.

 

En av mina favoritbilder från bildbanken. De är så vackra de här hårt arbetande kvinnorna i Norra Örnäs. Året är 1919.

Bildkälla Sobb / foto okänd.

 

Harald Österbergs foto av kvinnor som gräver potatis i Bockträsk talar också sitt tydliga språk. Att gräva potatis till de stora familjerna de hade på den tiden var ett tungt arbete. Kvinnan i mitten har lindat sin hand antingen för att undvika blåsor eller för att skydda de blåsor hon fått. Att ryggen värker efter en dag på potatislandet är det många som upplevt.  De här hade säkert flera dagar innan de var färdiga. De skulle ju laga mat och mjölka korna alla dagar också.

Bildkälla Sobb / Fotograf Harald Österberg.

 

Potatissättning i Övre Saxnäs. Barnen i familjerna var oftast de som satte potatis och de vuxna drog upp ränder och fyllde igen efteråt. Det verkar vara ett mäktigt pärulann hos familjen Karlssons.

Bildkälla Sobb / Foto Bernhard Karlsson.

 

 

Traditionen att sätta potatis fortsätter i Potatisbacken och överallt i bygden. Kanske någon av Kungens sättpotatisar har avkomlingar kvar här fortfarande. Mandelpotatisar har ju som bekant gamla anor i  den här backen. Sedan 1830 ca har mandelpotatis odlats här och ”sesspären” har sparats till våren och planterats ut igen och igen. Generation efter generation.

 

Potatisskörd i Södra Blattnicksele 2021. Nya generationer lär sig odla potatis som här Elsa                                                                     Alenius

 

Så önskar jag er God Natt eller God morgon beroende på när ni läser det. Vi ses och hörs!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.