Naturbilder .. Självhushåll förr
FOTOT NEDAN…..(fotot ovan kommer igen längst ner).
Text vid fotot: Kornet skördas i Norra Örnäs 1919. Mannen längst till vänster håller i ett åkerkrag av näver. Skärmen är gjord av näver eller säckväv och tanken är att den skulle föra ihop de avmejade stråna.
Bildkälla Sorsele bildbank / foto okänd
Kvarn vid Stenbäcken nära Södra Blattnicksele uppfördes på 1920-talet. Här maldes det korn som odlades i närområdet.
Bildkälla Sobb / foto okänd. Det torde nog vara skvaltkvarnen vid Huftaträsket…egen anm.
Stenugn där det bakades mjukt eller hårt tunnbröd.
Bildkälla Sobb
Bagarstugor fanns i stort sett på varje gård och kvarnar fanns i varje by. Den här kvarnen finns fortfarande vid Bissasbäcken vid Georgsvägen eller Örnbovägen i Ammarnäs. Den har byggts upp på samma ställe efter en brand 1990 – talet. Ursprungskvarnen var byggd någon gång i början på 1900 – talet.
Jag tar med en bild på Svedjerova, den borde ha kommit med i inlägget om potatis. Den var en föregångare till potatisen i det gamla hushållet. Den odlades långt innan potatisen började användas i våra bygder. Svedjerovan var lättodlad och odlades direkt på mark där man svedjebränt för att komma åt ny odlingsmark. Den kokades och åts istället för potatis.
Frans Johansson på bilden nedan var uppvuxen i Varåive som vi ser i bakgrunden. Han var väldigt förtjust i kokade rovor har jag hört. I Varåive kan man verkligen säga att de var självförsörjande. De hade minst en mil till närmaste granne och levde väl mest på fisk från sjön och vad de kunde få tag på i jakten.
Frans far August var en duktig ripjägare och annat småvilt jagade han också. August och Sara-Lovisa kom hit till Varåive med en ko och lite redskap till Varåivesjön 1886. Där bodde de till 1921 då August dog i hemmet av cancer i magen. De hade under den tiden fått 14 barn som alla växte upp till kraftiga duktiga människor med stor aptit på livet och de var kunniga i mångt och mycket. Jag minns själv till Erik, en av de äldsta barnen. Han bodde senare i Djupfors. Det var en gladlynt farbror med en väldig fart och många ideer, bland annat byggde han ett kraftverk i bäcken så att de hade egen ström till lyse.
Bildkälla Sobb / Foto Allan Beimo. Här var Frans på besök i sin barndoms trakt, han bodde med sin familj i Svarttjärn vid Ammarnäsvägen.
Tänk om det hade funnits kvar några av de små jordbruken i byarna då hade vi varit lite mindre sårbara. Nu räcker det med att strömmen är borta någon dag så får vi inte tag på någon mat. Men myndigheterna gjorde det omöjligt för småjordbrukarna att fortsätta.
Vi får höras och synas…skriv gärna vad ni tycker i kommentarer det är alltid trevligt. Hälsningar Irene
Senaste kommentarerna