Naturbilder .. När vårfloden brakar loss…

…då dundrar det hemma hos oss i Vindelälv och Tjulådalen. Vårnätterna är magiska i maj.

 

Karsbäcken mellan Ammarnäs och Tjulträsk. Det brukar bildas en ispropp uppe vid fjället och när den släpper kommer is och vattenfloden ner mot bron som en stor våg.

 

Karsbäcken rinner ut i Tjulån och nere i byn kan man se bråte och isflak komma flytande. Då vet man att Karsbäckens damm har rivit.

 

Det fanns en predikant som bodde i kapellet nedan i många år som hade förutsatt sig att han skulle vara vid Karsbäcken när den rev. Han brukade tälta där i maj för att få vara med om det mäktiga. Han var ju tvungen att åka ner till byn för att proviantera ibland och då hade han så otur att just då kom jättevågen så han missade den. Den ende som jag vet har berättat om att han var där när det hände var Assar Sjöström. Han passerade Karsbäcksbron när is och vatten kom strömmande över alla bräddar. Det hade varit mäktigt.

Den här bilden är troligen från storfloden 1961. Här syns folk gå in till kapellet på en spång. Kapellet står alldeles vid stranden av Tjulån och det har varje år kommit in vatten i källaren och vissa år ända in i trossbottnen. Pappa var vaktmästare där och fick tillbringa många nätter under åren med att vara där och pumpa ut vatten.

Bildkälla Sorsele bildbank / fotograf troligtvis Hjalmar Westerlund som var föreståndare på Konsum då.

 

Raningarna svämmar över och alla 70-talet ladorna står i vatten. Vissa år har några lador raserats och fått repareras igen.

 

 

Sjöforsen nedströms Ammarnäs

 

Det tar ca tre dygn för vattenmängderna att nå Storvindeln men det finns rejäla bäckar som fyller på smältvatten även där och på kvällarna ryker dimman från bäckar och från älven.

 

Det dundrar i bäckarna mellan Jibbmokken och bergen på norra sidan. Peruken, Sandberget, Svarthällan och Hällnäsbergen. Och mitt i allt detta hör man smålom och storlom ropa i natten. Rödvingetrasten och taltrasten tävlar med varandra om vem som sjunger vackrast. Knipornas vingar viner och gräsänder går ner för landning i vikarna. Jordugglan sveper med sina långa vingar över ängarna och ljungpiparen flöjtar vid Svarttjärn.

 

Det är ju inte bara vackert och problemfritt. Det här är från den stora floden 2018 som ställde till det i uthusen som fick tömmas.

 

Och så är det ju spännande att ringa mellan varandra och höra ”hur mycke ha ne flödd”…

 

Den här båten hittade vi en bra bit inne i skogen mellan Karlsgård och Grannäs. Den hade kommit dit med någon vårflod nån gång för länge sen. Det fanns ett nät i den också och den står troligtvis kvar där än

 

 

 

 

 

 

Välkommen vår när du kommer…..än så är det vinter.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.