Naturbilder .. Luffen 7 Sorsele – Ammarnäs

Inlägg 7 dag 8. Idag passerade jag det vackra Vindelberga. Från landsvägen där jag gick ser man ingenting av byn Vindelberga. Därför tar jag med en bild från en tidigare båtfärd förbi byn. Om jag minns rätt så hette byn tidigare Sandvik men som många andra byar så fick de byta namn av olika anledningar.

I bakgrunden ser vi Kyrkberget från sydväst, gavelsidan så att säga. Den skogsbilväg som jag stannade vid igår Riseloptevägen går med en gren in norr om Kyrkberget. I den norra toppen sägs ett björnide ha funnits. Kyrkberget var ett bra utflyktsberg på söndagar förr när folk var lediga från olika arbeten. Troligen är det en storartad utsikt därifrån eftersom man ser berget från alla möjliga håll.

 

Ungefär här där jag står kom älgen över vägen igår. Idag var den inte synlig men några renar som lugnt betade vittnade om att ingen björn från norrtoppen fanns i närheten.

 

En annan skogsbilväg som går in under Kyrkberget.

 

Vindelbergaskylten och en anvisning om att det även går att cykla på asfaltvägen 363.

 

Traktens  rakaste infartsväg finns i Vindelberga. Raka vägen ut på Storvindeln. Här kom Ammarnäsungdomarna cyklande som skulle skjutsas över älven till skogsplanteringen. De hade då cyklat ca 5,5 mil efter dåvarande grusväg.

 

Mellan Vindelberga och Kyrkberget ligger Vuoksaktjärnen som också gränsar mot Ammarnäsvägen. Namnet Vuoksak kommer troligtvis från det dialektala namnet på Lavskrika. i Ammarnäs sa vi Gwoksika, vissa säger Voksika och andra Kocksika.  På latin heter de Perisoreus infaustus även i Vindelberga

.

 

 

 

Vid utflöder från Vuoksaktjärnen ser vi den vackra stenkistan som har fått vara kvar sen gammvägen gick här.

 

Den här bilden ger verkligen inte rättvisa åt de mäktiga Hällnäsbergen som ligger som en motvikt till Jibbmokken på andra sidan Storvindeln. Hällnäsbergen är faktiskt högre än Jibbmokken. Återkommer till de bergen senare.

 

Dagens promenad blev knappt mätbar ca 3 km från Riseloptevägen till Slaktartjärn nån km innan Storsjö.

 

Jag tar det i lugnare takt nu för jag vill vänta in öppet vatten och den skira vårgrönskan.

Hör gärna av er om ni hittar något att kommentera. 13 plusgrader i skuggan nu kl. 18 i Sorsele. Skönt!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.