Naturbilder .. Luffen 18 Ammarnäs – Sorsele

Ja då är det väl dags att vända tillbaka mot Sorsele om jag ska hinna dit innan det blir alltför kallt och halt efter vägen.

ÖVRE BILDEN…Lämnar Nabbnäs vid 9-tiden på morron när morgondimman ännu inte lättat riktigt. Jag tänker gå milen till Djupfors idag 10/9.  Vädret kunde inte ha varit bättre.

Höstfärgerna har verkligen kommit igång på riktigt. De små rävungarna som i våras uppehöll sig här vid Börtingtjärn har blivit så stora nu så de har väl både blivit skyggare och börjat göra längre färder. Hur som helst så syns de då inte till nu.

 

Det går inte att gå förbi Börtingtjärn utan att ta en bild. Gaisats syns i fjärran.

 

Den himmelsblåa Storvika som är en del av Vindelälvens vatten.

 

Efter ca 4 km passerar jag Sjöforsen som jag nyss skrivitt om i ett inlägg om Storstenudden.

 

När jag kommer till vår gamla slåtteräng Ottos mora går jag ner till min brors koja vid selet och dricker kaffe med mackor.

 

Ängen var större förut innan nya vägen drogs över slåtterängen.

 

Här huserar den berömda Ammarnäsöringen. Jag hörde två stora vak medan jag satt och fikade.

 

Jag gick vidare mot Harabacken och Järnforsen.

 

Just innan Järnforsen hittar jag den här skylten efter flugfiskesträckan. Undras hur den har fått sitt namn?

 

Järnforsen är passerad.

 

Första lilla kontakten med Suotsknösen, den tittar fram borta i horisonten. Syns från vägen nedanför Albert Erikssons hus.

 

Sådär nu har jag snart gått Djupforsrakan klart.

 

Nu börjar jag bli trött….måste ta en vattenpaus för att orka fram till kusin Lars-Erik och hans Pia

 

Jag blir mer och mer imponerad av den här byn för varje gång jag stannar upp och tänker på vad de åstadkommit här. Här har varit både kolning i stor skala med 20 anställda och snickeri som gjort fina möbler. De har byggt kraftverk för eget bruk och nån såg tror jag Erik Yderstedth hade byggt. Nu när jag passerade den här skylten hörde jag nån maskin som var på gång uppe vid grustaget. Fina jordbruksmarker ser det ut att vara här som ännu hålls öppna trots att det inte finns någon boskap kvar här nu.

Vad jag minns så här i förbifarten så insynades det ett hemman här långt före det fanns något i Ammarnäs. Jag ska försöka gräva lite djupare i Djupfors historia och se om jag får tag på namn och årtal på den nybyggaren. På biblioteket finns det en film att låna som är inspelad i Djupfors, där Maria Björkvall berättar och visar hur man gör i ordning skohö. Hon var expert på det. Duktiga slöjdare har det funnits här och kanske finns ännu.

 

Yderstedths välskötta gård. Sigurd och Ruth var duktiga med trädgårdsodling. Sigurd berättade under sin levnad att han brukade förvara morötter i säckar i bäcken som rinner förbi deras hus. Han hade ett område i potatisbacken i Ammarnäs där han odlade potatis. Där gödslade han med mjölkört och annat grönt som han malde i sin kompostkvarn.

 

Här hittade jag ett foto från gamla tider i Djupfors vid Tilda Erikssons hem. Det är från den tid när kristna samlades för möten i hemmen, då det sjöngs, lästes ur bibeln, dracks kaffe och pratades och skrattades. Tilda var en syster till Erik Yderstedth. De var glada och duktiga på att skratta. De hade växt upp i en syskonskara på 14 st 1 mil in i väglöst land bakom Jibbmokken vid Storvindeln. Stället hette Varåiveträsk på den tiden, numera bara Varåive. De växte upp till resliga duktiga människor alla barnen. Möjligen var det ett av syskonen som dog ung. Jag har skrivit om Varåive i något tidigare inlägg.

Men nu var jag i Djupfors och går vidare till busshållplatsen.

 

Där hann jag få en trevlig pratstund med kusin Lars-Erik och hans fru Pia.

Tack Djupfors för den här gången, vi ses snart igen när jag ska ta nästa etapp till Kraddsele.

 

Tack för att ni tittat in på bloggen! På torsdag 15 sept. är förresten min bloggkompis och författare Kent Lundholm på kulturhuset i Sorsele och berättar om sin bok ” Älskade Ester” . Kl. 18 – 19.30. Kom gärna dit! Han har säkert mer på programmet också.

Ha det så bra!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.