Naturbilder .. Luffen 25 Ammarnäs – Sorsele

Karlsgård till Bjärdakken 22022 10 09

Hej igen! Nu ramlar det på med inlägg om Luffen eftersom jag går fortare än jag skriver…Ha,Ha! Nej riktigt så är det inte men jag kom på efterkälken med skrivandet och försöker nu komma i fatt.

BILDEN OVAN:  Så här vackert var det i Nabbnäs när jag vaknade på söndag morgon. Det blir en fin dag för den luffenvandring som jag planerat, konstaterade jag.

 

11.30 gick bussen ner till Karlsgård och då var vädret fortfarande så här fint.

 

Om jag inte minns fel så fanns den här vattenslangen med friskt vatten från en kallkälla redan på den tiden när vi sprang Vindelälvsloppet.. Jag vet inte vem som sköter om att lägga ut den varje sommar, men trevligt är det. Den finns i Karlsgård.

 

När jag passerat Odlingsgränsen kom jag fram till den här juvelen. Här fikade jag i våras och tar mig en kopp för att skåla med den finaste stubben jag vet. Den var ännu mer gul då men är fortfarande så fin. Det är bara att hoppas att den får stå kvar länge än. Den finns uppe på Grannäsberget väster om parkeringen om ni vill dit för en fika. Medtag eget fika!

 

Sen bar det av ner mot Grannäs. Jag minns att det här backen var seg när jag gick åt andra hållet.

 

 

Det gamla fina kapellet i Grannäs är för många år sedan sålt till en privatperson.

 

Efter en lång högerböj då man nästan kommer runt tillbaka så träffar man på den ”Nedra Gertsbäcken” och varje gång jag läser den skylten så undrar jag om det är någon arg fiskare som förlorat många drag där som namngett bäcken.

 

Den är i alla fall jättefin den här bäcken som kommer ända ifrån Giertsjaure uppe vid norrbottensgränsen och har sina källflöden norr om Breirajaure och i norrbotten. En bit uppöver finns Grannäsarnas eget kraftverk. Väl värt ett besök.

 

Ja då har jag enligt skylten avverkat 66 km.

 

Och har 23 km kvar. Jag hoppas hinna en bit längre än Risnäs idag, dit där jag startade sträckan i våras.

 

Spurtar förbi Risnäs…

 

Sten-Olov, Maria och Ann hinner upp mig. De har varit uppöver Gertsbäcksdalen till Sunnraningen.

 

Jag hann förbi stället jag hade som mål och satte upp ett nytt mål…att hinna till Bjärdakken. Här passerar jag det fina fritidshuset innan byn.

 

Grundbäcken vid fritidshuset rinner ut i Storvindeln Vindelälven.

 

Framme vid det nya målet upptäcker jag att jag har gott om tid så jag fortsätter vidare.

 

Här i Bjärdakken bor släktingar på farmors sida. Familjen Sorsén. De verkar ha en underbar utsikt över älven. Jag har faktiskt inte varit ner dit och kollat men hoppas att få kika ner på stranden ån gång.

 

Jag gick en kilometer till men vände om och gick tillbaka hit till kalhygget och fikade tills snälla Nina kom med bussen.

Det började regna där men jag hade tur med vädret under hela sträckan.

 

Ja det var den 25:te Luffenturen. Nu har jag inte så långt kvar till Sorsele. Jag får nog ta lite kortare sträckor framöver så det roliga inte tar slut för fort. Dagens sträcka blev ca 12 km.

 

I kväll bär det av till Ammarnäs igen, till Littfors på Ammarnäsgården kl.18.

Tack för att ni tittar in på bloggen! Ha det så bra så ses och hörs vi!

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.