Naturbilder .. Gamla foton

 

När inspirationen tryter till ett blogginlägg så är det skönt att kunna gå tillbaka till vår kände fotograf Robert Lundgrens arkiv. Hans tusentals foton finns på Västerbottens museum. Hans foton från sin hemtrakt och från övriga orter i Sorsele kommun går inte att nog uppskatta. Han var verksam 1910 – 1920 ca.

Jag har laddat ned ett litet axplock.

Jag börjar med en bild som han tagit nedanför sin hemby Häggås. En renhjord på väg till fjällen har stannat till för vila. Byn Hemfjäll ligger under Peruken på norra sidan och fjället i bakgrunden är Hemfjället.

Fotograf Robert Lundgren/ Vbm

 

Här ser vi Hemfjäll på närmare håll. Folket på bilden verkar finklädda, några med väskor. Älven var farled både sommar och vinter innan landsvägen byggdes.

Foto: Dito

 

Det här sällskapet från Svarttjärn var på väg till Ammarnäs för att begrava en av byns stöttepelare som avlidit, Karl-Erik Fredriksson. Hans bror Jonas Fredriksson hade ett jordbruk en bit nedströms i Brännbakk. Huset i bakgrunden tillhör Hugo Karlsson. Karl-Erik och Jonas som vuxit upp i Svarttjärn hade gift sig med var sin syster till vår far-far Otto. Anna var gift med K-E och Ulrika med Jonas. Systrarna var födda och uppvuxna i Ammarnäs.

Foto: Dito

 

Huset i Brännbakk. Jonas och Ulrika sitter vid björken och några av barnen på ängen. Stället heter numera Svarttjärn.

Foto: Dito

 

Den första bilen som trafikerade sträckan från Gillesnuole till Ammarnäs ägdes och kördes av Sven Forsvall Ammarnäs. Här får han ta färjan över Vindelälven i Kraddsele. Vägen från Gillesnuole till Ammarnäs var klar 1924. Då fanns ingen väg från Gillesnuole till Sorsele. Den blev var färdig 1939.

Foto: Dito

 

En av vägbyggarna hette Vestin. Han hade byggt den här kojan till sin familj vid Harabacken en bit nedströms Ammarnässjön. Kojan hade tre väggar och var ingrävd i backen på baksidan. Pojken på bilden är Robert Lundgrens son Ture.

Foto: Dito

 

Bild på gamla Ammarnäs sedan Lappstaden flyttats till det läge den nu har väster om kyrkan.

Foto: Dito

 

Det här huset byggde Gamm-David upp när de flyttade ifrån huset som stod bredvid nuvarande affären. David och Sara Forsvall var föräldrar till Sven som vi såg på färjan i Kraddsele.

Foto: Dito

 

Ett av Gamm-Davids mästerverk var den första bron över Karsbäcken. Han hade väl medhjälpare, men han var byggmästaren.

Foto: Dito

 

Det här fotot fanns på Sorsele bildbank och jag vet inte vem fotografen är men jag vill ha med det för att visa Gamm-David som sitter i mitten med vita skägget. Det är ett fyra generationers kort med Sigvard Forsvall t.v. och hans far Robert F t.h. Den lilla pojken som David Forsvall håller i torde väl vara Sune F.

 

Jag slutar där för idag med ett stort tack till Robert Lundgrens släkt som skänkt hans fotosamling till Västerbottens museum.

 

2 kommentarer

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Tack Roger! Ja det är alltid trevligt med gamla bilder. Hoppas det går bra för er med ert jobb med boken. Ha det bra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.