Naturbilder .. Utflykter till Månäs.

 

6 december 2022. Idag tog jag bussen till Månäs för att göra en liten utflykt i det fina vintervädret. -6 gr och lite vind.

 

Jag har sett den här tallen med ”häxkvasten” från vägen i många år och tänkt att jag skulle gå upp för att titta på den någon gång. Den gången blev idag. Jag gick in efter en kort bilväg vilken mynnade i en stig som jag följde uppöver.

 

På björkar brukar det kallas häxkvast men jag vet inte om det gäller tallar också eller om det bara är en ovanligt tätvuxen krona.

 

När jag kommit upp en bit så skymtade jag fjällen västöver.

 

En ovanligt hög tall. Om jag varit älgjägare och haft mitt pass här så skulle det ha hetat ”däri långtall´n”. Storvindeln skymtar där nedanför. Byn Skansnäs ligger mittemot på södra sidan. Där slutar allmän väg på den sidan.

 

Nästan direkt när jag kom ner på landsvägen igen fick jag höra ett hackande ljud, det var en spillkråka. Den flög iväg och skrek med sitt karaktäristiska läte. Den satte sig en bit längre bort och då hann få den här bilden på den.

Jag måste berömma den som äger skogen där jag var och gick idag. Det fanns gott om torrtallar, högstubbar, gamla träd med lav och olika sorters lövträd mitt i den uppväxande ungskogen Inte undra på att fåglarna trivdes här. Jag såg en tjäder som satt i en talltopp längre bort och det fanns spår efter gråfågel lite här och var. Rävspår och harspår såg jag också men inga spår efter klövvilt.

 

Milsvid utsikt över Storvindeln som är en sjö i Vindelälvens flöde. Här ser vi Kyrkberget till höger.

 

Fjälltoppen längst till vänster är Hemfjället, därefter Sandberget och sedan syns Svarthällan i mitten. Det vita mot horisonten bör väl vara Norra Varåive (?) Gårdarna nere vid vattnet är Storsjö.

 

Bergsbranten Jibbmokken t.v. Vid Jibbmokkens stup ser vi berget vid Gillesnuolegårdarna, där bakom går stigen upp till Råvosjön som ligger till höger bakom de vita bergen.

 

Jag tar med en bild från april 2016 för att visa den fina torrtallen med de många bohålen som fanns vid Månäs någonstans. Tyvärr tror jag att den har blåst av sedan dess

 

Gården i Månäs fotad från viken nedanför i april 2016.

 

Atjeholmen mellan Månäs och Skansnäs.

 

Den här bilden tog jag från Månäsparkeringen i oktober 2019. Husen vi ser finns på Granudden Skansnäs.

 

Den här älgkon hade sin kalv på andra sidan vägen och tittade ängsligt på den när vi passerade. Tror att det är från 2016.

 

En vaja med sin kalv vid Månäs.

 

Ja det blev lite blandat från besöken vid Månäs. Ha det så bra! Vi ses och hörs.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.