Naturbilder .. Norra Varåive m.m.

 

Ett intressant foto från berget norr om Vuvosträsk. Lite till höger om mitten kan man se Vuovosberget mot horisonten och sjön nedanför Jag har fått bilden av Kent Grundström för något år sedan. Jag har själv aldrig varit där, det är alltid intressant att få se områden från andra håll.

 

Området sett ifrån Norra Varåive. Här kan jag inte namnen på fjällen och bergen. Fritt fram för egna gissningar.

Mina gissningar: Jag tror att det är Vuovosberget längst ut till vänster och att det är Soutsknösen som sticker upp mot horisonten lite till höger om mitten.

 

När vi nu ändå är uppe på Norra Varåive och står vid den högsta punkten 856 m.ö.h. så kan vi passa på att titta på några bilder från Råvojaure. Vid den röda pricken finns Länsstyrelsens koja som ligger vid Trolltjärn alldeles vid Råvojaure.

 

Trolltjärnkojan vid Råvojaure.

 

 

 

Utsikt fån kojan mot norr.

 

Östra Råvojaure.

 

Utsikt mot söder från holmen på Råvojaure. På kartan heter berget Luletsåtse 747 m.ö.h.

 

 

 

Så här ser Luletsåtse ut från Storvindeln. Det är där norr om berget som Råvojaure ligger.

 

 

Tack för denna gång! Vi ses och hörs!

 

 

8 kommentarer

 1. Ro.Li.

  Hej Irene! Ja nu ha du fått mig in på en gissningslek igen. Men om det på tredje bilden är så att du står på N.Varåive å ser Vuovosberg där borta till vänster så gissar jag att det är allt från Lullieråvuo till Gasskaråvuo, Bakktieråvuo och Jillieråvuo man ser till höger i bild….. Om leken samtidigt är en tävling och jag är först med rätt svar emotser jag en Paradis chokladask som första pris. 🙂

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Hej Roger! Ja du var först med gissningen som jag också förmodar är rätt. Jag är ju själv lite osäker men trodde ju att det var Råvobergen. Vi får väl se om det kommer in någon enväldig domare som motbevisar oss. Men du är ju en duktig kartläsare så jag tror nog att du kan se fram emot en chokladask så småningom. Om man förstorar mycket så kan man skönja Solåive och Stubibakttie långt in i diset.
   Tack för den givande kommentaren!

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

     Hej Roger! Nja du jag vet inte vad Råvuo betyder. Det blir ett dilemma för någon att tolka. Vi får se om det kommer något svar.
     Tack för kommentaren.

    • Samuel Hellgren

     Råvvuo har att göra med något som brunnit, t ex vid skogsbrand. Tror det står i ortnamnsförklaringarna i den mycket informativa boken ”Lappskattelanden på Geddas karta” av Gudrun Norstedt.

     • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Samuel! Vad kul att du kommer med sån intressant info. Bra att du påminde mig om den boken om flera frågor uppstår. Tack så mycket!

 2. Samuel Hellgren

  Roligt att se Luvllie Tsåhtsa uppmärksammas, dess säregna siluett syns tydligt från Hällnäs där jag är ibland. Där har man stått vid älvens strand och funderat på vad det där uppstickande fjället kan heta.

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Ja den toppen kallades för Jillsåsen när jag bodde i Sejaur så jag har haft väldigt svårt med att förlika mig med att den heter Luvllie Tsåhtsa som det står på kartan. Jag brukar säga att de som bor i trakten vet bäst vad platser heter men de kan ju ha skapat egna namn med tiden. Eftersom Luvllie betyder östra så är det naturligtvis rätt.
   Tack så mycket för att du hör av dig. Det betyder så mycket att få ha nån kommunikation med läsarna. Ha det bra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.