Rickard norberg

Bokslut över socialdemokraternas mandatperiod

Nu är det fyra dagar kvar till valet på söndag och jag kommer i denna blogg att helt kort presentera några fakta kring hur Vilhelmina kommun har utvecklats.

Utifrån dessa fakta får ni som läsare själv dra slutsatsen hur majoriteten lyckats med att utveckla kommunen.

Befolkningsutveckling 2006-10 (alliansens period vid styret i Vilhelmina) 1 nov 2006= 7295 Invånare 1 nov 2010 = 7128 invånare. Sammantaget minus 167 personer.

Befolkningsutveckling 2010-14 (hela periodens resultat kan inte ges ännu men så här ser det ut nu enligt de senaste siffrorna från SCB) 1 nov 2010 = 7128, Juni 2014 = 6871 invånare. Sammantaget minus 257 invånare. Vi vet av erfarenhet att tredje kvartalet brukar vara ett kvartal när många flyttar till jobb eller studier. Därför kan man anta att befolkningssiffran kommer att vara betydligt lägre för kommunen den 1 nov.

Arbetslöshetsutveckling 2010 ca 11,5%                   2014 ca 13,5 % (medelsiffror)

Låneskuld 2010 ca 8 miljoner      Låneskuld 2014 ca 65 miljoner

Företagsranking 262-289 plats

Det finns flera rankingar som mäter företagsklimat, men i alla dessa befinner sig Vilhelmina på den nedersta delen. Resultaten har även tidigare år varit mycket låga, men sammanväger man resultaten från alla olika företagsrankingar så är det ingen ljus bild som framträder och snarare verkar vi ha fastnat på en plats bland de sista. Nya idéer måste till för att bryta denna utveckling.

Utöver dessa rankingar finns det en stor mängd flera som man kan kolla vidare på tex medelinkomst, skattekraft, andel högskoleutbildade i kommunen, nyföretagande, meritvärden i skolan mm. Kolla gärna in även dessa för att bilda er en egen uppfattning hur det ser ut i kommunen.

Om ni då tycker att kommunen är på rätt väg och utvecklas positivt ska ni rösta på socialdemokraterna, men tycker ni precis som jag att det är dags för en nystart för kommunen ska ni rösta på oss i kristdemokraterna.

Rickard N Kd

 

3 kommentarer

 1. ronny thellbro

  Bra redovisat Rickard. Genomgående har du gjort en förtroendeskapande analys av socialdemokraternas valmanifest. Dina nu presenterade siffror intygar vad flera av oss konstaterat. Det finns ingen seriös analys från s angående kommunens strukturella (grundläggande) problem. Socialdemokraterna har för övrigt i stort sett ansvarat för kommunens väl och ve sedan 60-talet. Ingen av deras ledande kommunalpolitiker de senaste 20 åren har lyckats ge en trovärdig analys och påbörjat arbetet med en långsiktig utveckling av kommunen. Det kompetenta gäng vi kristdemokrater nu går till val med borgar för ett seriöst och långsiktigt arbete för att vända kommunens utveckling.

 2. Göran Jonzon

  En odiskutabel sammanställning du presenterar här Rickard !
  Knappast möjligt att misstänkliggöra eller avleda,
  Det blir en mäktig uppgift att lägga tillrätta för de som får ansvaret efter valet.

  • Rickard (inläggsförfattare)

   Hej göran

   Ja, det finns mycket att jobba med vidare med, men det viktigaste är att vi börjar att diskutera tänkbara lösningar på de problem som faktiskt finns i kommunen och att vi då verkligen har förmåga att ta till oss alla goda förslag som kommer att dyka upp i en sådan process. Viktigt att börja med företagsklimatet pga. den stora betydelse det har för kommunens långsiktiga utveckling.

   Rickard

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.