Att mäta opinionen

Titt som tätt dimper det ner nya opinionsmätningar, och tyvärr ser det inte så ljust ut för alliansregeringen för tillfället. Men det kan naturligtvis andra snabbt, och frågan är också hur stor vikt man ska lägga vid opinionsmätningarna. Opinionsinstitutens senaste mätningar uppvisar nämligen lite varierande resultat, vilket är viktigt att hålla i minnet när man tolkar dem.

Institut         Rödgröna – Borgerliga    Datum
Skop                    48,4 – 44,9               18 mars–10 april
Demoskop          52,4 – 43,7               31 mars–7 april
Sifo                      48,5 – 45,0                6–15 april
Novus                  50,0 – 44,2                6–19 april
Synovate             51,2 – 43,1               12–28 april

Mätningarna kan inte jämföras direkt eftersom instituten använder olika mätmetoder; de ställer bland annat olika frågor till de intervjuade och omfattar olika antal tillfrågade (i mätningarna ovan varierar antalet tillfrågade mellan 1000 – 2600 personer). Den statistiska tillförlitligheten i mätningarna skiljer sig därför beroende på antalet intervjuer.

SVT och Sveriges Radio publicerar också mätresultat på sina hemsidor. Det är dock inte opinionsmätningar utan enkla sammanräkningar av olika opinionsinstituts mätresultat där mätningarna jämställs.

I vissa media använder man sig av webbmätningar, som inte görs med ett statistiskt urval av intervjupersoner utan helt enkelt de personer som har lust att svara. Statsvetare varnar för dessa mätmetoder och pekar på att Piratpartiet, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet får höga siffror i dessa mätningar, medan främst Socialdemokraterna systematiskt får lägre siffror än i de etablerade institutens mätningar.

Det skulle vara intressant förresten om det skulle göras opinionsmätningar på kommunal nivå…

Etiketter: , , , , ,

6 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Fin redovisning och kloka funderingar, men varför sätter du färg på oppositionen och ”borgerliga” på regeringen? Opposition – regering eller rödgröna – blå vore väl mera konsekvent?

  2. Hans-Inge Smetana

    Ja detta men mätningar är intressant. Det är en fingervisning som jag ser det. Men inte mer. Det är dem som redan bestämt sig nu och vi vet att över 70% bestämmer sig sista två veckorna.
    Sen kan jag slås av här frågar man några stycken människor hur de ska rösta och sen sitter professorer och analyserar o tycker till åt det ena eller andra hållet. Visst finns det viktigare saker kan jag tycka.

  3. Stina Jansson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-05-01 16:54)
    Jag har använt de beteckningar som vanligen används på de båda blocken, och det är ju just rödgröna – borgerliga. I detta fall är infon lånad från DN som också använder dessa beteckningar.
    I de fall man använt ”alliansen” för att beteckna regeringspartierna har jag sett att folk reagerar även på detta och tycker att de rödgröna partierna också utgör en allians.
    Kanske kan det uppfattas som ”fel” hur man än gör, och helt konsekvent blir man nog aldrig. Vilka etiketter använder du själv på de två blocken Karl-Gustav?

  4. Stina Jansson

    Svar till Hans-Inge Smetana (2010-05-01 23:11)
    Visst är det en fingervisning, och en intressant sådan, men man bör också komma ihåg att det är ett antal procent i alla mätningarna ovan som inte bestämt sig. Dessutom är det många som kommer att hinna ändra sig både en och två gånger innan valdagen är här.

  5. Stina Jansson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-05-02 16:14)
    Ja, så länge det är helt klart vad som avses och inte uppfattas som nedsättande kan jag inte se några problem med vilka beteckningar man väljer att använda sig av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.