Ett inlägg om kärnkraften

SvD:s Sanna Rayman skriver idag om kärnkraftsfrågan, och att det kan vara dags att lämna 80-talet bakom oss.

Hon har en poäng i det. Det är 30 år sedan kärnkraftsomröstningen och mycket har hänt under denna tid. Teknikutvecklingen har på många fronter varit enorm och det är ett helt annat läge idag även inom kärnkraftsteknologin jämfört med 1980. Dock är det värt att notera att svensk kärnkraftsforskning har haft det minst sagt tungt sedan omröstningen medan andra länder, exv Frankrike, utvecklar både effektivare reaktorer och omhändertagande av utbrännt kärnbränsle.

Oavsett vilken åsikt man har i kärnkraftsfrågan tycker jag att det är viktigt att man vågar diskutera den. Och då ska man även komma ihåg att frågan om vår framtida energiförsörjning är oerhört komplex. Vi måste vara helt på det klara med hur vi tänker oss att kärnkraften ska ersättas vid en avveckling, och vilka effekter det får.

För ersättas måste den. Vid tiden för folkomröstningen tänkte man sig att vår energiförbrukning skulle minska, och att energibesparingen skulle vara en del i att hantera kärnkraftsavvecklingen. Istället har energiförbrukningen ökat, både inom industrin och i hemmen, och därmed har utvecklandet av nya energislag ätits upp fullständigt.

Det här är på inget sätt en enkel fråga, och man bör vara helt klar över vad det egentligen är man säger ja eller nej till.