Kvitto? Nej tack, det kan du kasta!

Jag har tidigare bloggat om Bisfenol A som bland annat använts som tillsatskemikalie i plastprodukter som exempelvis nappflaskor. Inte så lyckat med tanke på hur giftig den är. Nu har man även hittat Bisfenol A i kassakvitton. Regeringen har nu givit Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket i uppdrag att förbereda ett nationellt förbud eftersom EU-reglering på området dröjer.

Miljöminister Andreas Carlgren (C) kommenterar detta på ett mycket bra sätt tycker jag: 

– De nya forskarrapporterna om att Bisfenol A finns i kassakvitton och att hanteringen av dem kan utgöra en hälsorisk riktar ytterligare ljuset mot denna skadliga kemikalie. Sverige förbereder ett nationellt förbud mot Bisfenol A i vissa plastprodukter, bl.a. nappflaskor. Centerpartiet tänker fortsätta och fullfölja arbetet för en giftfri vardag. Vi har drivit fram förbud mot kvicksilver, tagit initiativ till åtgärder mot så kallade blandeffekter från kemikalier inom EU och förbereder nu ett nationellt förbud mot Bisfenol A.

Bra jobbat Andreas m.fl.! Men tills förbudet träder i kraft kanske det är säkrast att avstå från att ta emot kvitto i de fall man kan göra det.