Har du en liten va-va i din närhet?

Det har jag. En liten en som hör dåligt. En liten en som har hörapparater, vilket inte alltid är så lätt. ”Va? Vad sa du? Säg igen?” Många barn hör dåligt men det syns inte alltid, ibland för att hörapparater inte hjälper och ibland för att de döljs bakom en rufsig kalufs! Och då är det lätt att känna sig allra ensammast i hela världen.

”Det är bara en massa gubbar och gummor, och så jag” säger vår lilla va-va ibland, och visst är det så att de flesta man ser som har hörapparat är äldre personer. En vän som är biblotekarie tipsade om Tove va-va, en barnbok som handlar om en hörselskadad flicka, och jag insåg genast att den skulle vi inte bara låna utan snabbast möjligt köpa!

Titt som tätt kommer den fram, boken om Tove va-va som aldrig lyssnar och som ibland svarar så konstigt när man frågar henne om något. Ikväll var ett sådant tillfälle, och igenkänningsfaktorn är enorm. När Toves föräldrar inser att det kan vara så att Tove hör dåligt blir hon undersökt och får hörapparater. Gröna med rosa glitter.

Hemma hos oss ligger det ett par ljusblå. Med lila hjärtan på.

Etiketter: , , ,

8 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Jag vet hur det är. Min hörsel är också nedsatt och min omgivning får finna sig i att jag inte alltid hör vad som sägs. Ett annat slags utanförskap än det vissa talar om i politiken känner jag ibland.

    Liksom så många andra äldre har jag också en hörapparat, som dessvärre oftast inte sitter i mitt öra. Jag borde kanske byta till en blå med hjärtan på.

  2. Stina Jansson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-08-04 07:23)
    Det låter som en god idé. Jag kan glädja dig med att meddela att det finns särskilda ”hörapparatsformade” klistermärken som man kan piffa upp sin hörapparat med! Det verkar lite väl kostsamt att byta hörapparater bara för att få en roligare färg! För visst är det så att som vuxen hörselskadad får man ta hela kostnaden?

    Klistermärken och annat kul finns på Hörcentralen. Men de kanske bara delar ut såna till det yngre klientelet? 😉

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Stina… jag en liten och modern sak som sitter bakom örat. Få ser den där. Problemet för mig är att jag inte gillar ljudet, som alltför starkt ger en förstärkning av diskanten.

    I Västerbotten är faktiskt hörapparater gratis även för gamlingar som jag.

  4. Stina Jansson

    Svar till Lisbet Olofsson (2011-08-04 08:14)
    Man svarar ju utifrån det man trott sig höra, och då kan det ju bli hur knasigt som helst!

    Fick av en vuxen hörselskadad höra att hon länge tyckte den där radioreklamen var så himla konstig. Vaddå ”massakern på Teg”? Tills hon såg det i skriven text och insåg att det inte alls var fråga om en massaker utan ”Mats-Åke på Teg”…

  5. Stina Jansson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-08-04 08:59)
    Bra att det är gratis även för vuxna, liksom för barn. I en del andra landsting vet jag att det inte är så.

    Och även små och moderna apparater kan piffas, både delen bakom örat och pluggen i örat. Men det förbättrar ju tyvärr inte ljudet. 😉

    Har man problem just i diskanten finns det dock en ny variant (fabrikat Phonak) som är kalasbra, i.a.f. om man har ett audiogram som ser ut som en skidbacke med sämst hörsel i diskanten. Tror att det är den här:
    http://www.phonak.com/se/b2c/sv/products/hearing_instruments/exelia_art/overview.html

  6. Maria Lundmark Hällsten

    Jag inte bara hör fel…många gånger, utan kan även läsa helt galet, som idag. Jag kollade i en katalog och läser: Modernt och småtråkigt! Fick kolla en gång till och det står ju naturligtvis Modernt och smårutigt 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.