Alla har gjort något fel

Den klimatkris vi nu är inne i vem tänkte på den tidigare? Ingen vill jag påstå. Inte något parti i Sverige gjorde det och om vi går bara tillbaka till 80-tal. Kärnkraftsomröstningen ägde rum 1980 och det handlade inte om klimatet, det var hur vi skulle öka vår energi i relation till konsumtionen. Vi skulle utvecklas, fler flytta till städerna, vilket var den förutsättning vi levde under, vi kan säga sedan 50-talet eller ännu tidigare. Landsbygden/glesbygden var dödsdömd inte minst under 60-talets utflyttningar. I Vilhelmina lades både mejeri och slakteri ner någon tid senare. Idag finns ingenting av detta. Vi som alla andra får våra råvaror och färdiga varor från någon annan stans. Det var tiden vi levde under, ingen tänkte på klimatet, eller ingen förutsåg detta som vi är inne i nu. Hade vi vetat detta skulle Sverige sett helt annorlunda ut. Någon återgång till vad vi tidigare hade kanske inte kan ske. Det skulle vara att ge stöd till den eller de som är villiga börja bruka jordarna mer här. Här kan det inte då bli frågan om vad som är lönande och inte i första hand. Om det nu är så illa med klimatet måste det ses till i första hand. Den som brukar jordarna måste ha rimliga ersättningar och här får man skjuta till pengar för att det ska vara lönande att bruka jorden. I vilket fall till en början. Om detta skulle bli en verklighet kan naturligtvis bara ses som fantasi eller ett önsketänkande, men varför inte?

Sverige har varit ett bra land växa upp och bo i och fortfarande är. De problem vi fått får alla dock ta åt sig. Vi lever nu i en annan tid när klimatet måste gå i första hand. Allt annat som påstås att det inte är nödvändigt saknar kunskap i detta, duckar för problemet eller rent av har en ideologi som de inte kan hantera, eller helt enkelt bara slår dövörat till. Att kor skulle släppa ut metan (pågår försök om detta av SLU) vill jag dock inte framhålla det skulle skada klimatet. Tvärtom finns det andra saker som är betydligt värre som vi måste ta itu med. Kor, jordbruk och därmed mat på våra bord är grunden för vår överlevnad. Just detta med kor, tamdjur som skulle ställa till något negativt sopar jag helt under mattan.

Varför ändå inte säga idag inom Sverige att Norrland är på rätt väg? Det stora område som tidigare ansetts mindre för utveckling, det som satt oss i den situation vi nu befinner oss. Klimatkris (Sveriges gängvåld) och städernas ständiga utveckling (hela världen) tillika kommer det ständigt ökande energibehovet. Vi kommer med säkerhet duka under om vi inte gör något radikalt inom hela världen. Så här kan vi inte fortsätta ha det, bara bygga enorma höghus/skyskrapor och bara för att imponera, det är både förkastligt och oerhört dumt. Det är den utveckling vi hittills sett. Den måste vändas och här måste FN gå in med direktiv.

Norrland ett föredöme både i Sverige och världen. Vi är på rätt väg.

Kom ner på jorden igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.