Åsknedslag i dubbel bemärkelse – lokalt och internationellt

Med internationellt menar jag talibanernas övertagande av styret i ”Talibanien”. Lokalt menar jag en åskknall som ödelade internet för vissa av oss som bor här. Det var strax före helgen den som var som åskan gick rejält och en enda riktigt knall som jag upplevde dog allting här. På andra ställen också förmodligen. Strömmen gick och internet blev dött. Strömmen återkom bara efter någon halvtimme, knappt. Allting fungerar som vanligt nu sedan i måndags. Det enda som inte fungerar är att många tydligen blev av med sitt wifi, vill säga routrerna slogs ut, även hos mig. När jag sedan hörde mig för om en ny var det i princip slutsålda. Det hade varit en enorm åtgång för ovanlighetens skull på det här lilla stället, Vilhelmina. Men det löste sig ändå, nya är på G och jag kör utan wifi några dagar tills jag fått en ny router. Jag är ”direktkopplad” till min dator.

Värre saker kunde givetvis hända i detta avlånga land. Nu har talibanerna tagit över i landet som jag kallar Talibanien. Ett fredligt övertagande, än så länge kanske jag ska tillägga. De har väl aldrig varit så starka som nu när alla styrkor flydde hals över huvud och lämnade material och all krigsutrustning som byggts upp under 20 år. Det var ju närmast skrattretande med mellan 3-400 000 soldater (soldater kan man inte påstå) upplärda och betalda av amerikanarna utan motstånd lät talibanerna ta över som uppges till 60 000 stridande.

Det finns naturligtvis en poäng i detta att det skedde utan blodspillan (vi vet inte riktigt vad som hände på vissa platser) men vad som kommer ske med tiden vet vi inte. De lovar att inte ta hämnd på de tidigare som varit amerikavänliga även dit kan vi räkna alla som varit där och försökt upprätthålla eller återinföra vad vi kan kalla ”västerlandets” seder och bruk.

Det man hoppas på är att attentaten upphör, främst mot skolor och den västerländska kulturen som infördes. Talibaner är en direktlänk till koranen så någon direkt omvändning i det fallet ska vi nog inte hoppas på. Men de lovar att inte samma samma strikta principer ska införas som de hade innan, någon gång före 2000-talet.

Amerikanarna sägs ha ”pumpat” in omkring 800 miljarder dollar (ca; 6500 miljarder sek) under de 20 åren de ockuperat landet. De faller nu direkt i talibanernas händer.

Vi torde efter en tid få se vad som verkligen sker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.