10 000 000 000 kr

Så mycket har miljöbonusar på personbilar kostat och 270 000 köpare fått ta del av. Men fr o m idag är det stopp. Det verkar inte heller påverkat klimatet i den positiva riktning man önskat och de flesta som köpt sina bonusbelagda (El)-bilar är bosatta i stadsregioner. Landsbygd/glesbygd/skogsbygd och fjällområden, i de glesare befolkade delarna i landet går inte ens sätta upp laddare. Så till vilken nytta har bonusarna varit? Jag finner att det är bilindustrin som dragit hem de stora vinsterna, hela kedjan från tillverkare till försäljning. Så kan inte ett effektivt miljö- och klimatarbete fungera, att vissa ska tjäna ekonomiskt som andra får lägga till i. Ska vi arbeta med att få ett bättre klimat, vilket allting går ut på, då måste alla bidra. Hela konsumtionen måste ner, inte öka med de produkter som nu finns. Det är den bistra sanningen som många har svårt att svälja.

Att elbilen inte är någon billig pryl, från 500 000 och uppåt och har man råd punga ut med det på ett bräde kan man också inte behöva ett bidrag från staten som vi alla Sveriges skattebetalare ska stå för. Är man intresserade sälja elbilar får man helt enkelt sänka priset i nivå med den traditionella med förbränningsmotorer. Det ska inte bero på hur stor plånbok man har.

Det visar sig hela upplägget med miljö- klimatarbetet har varit i princip bortkastat, både i Sverige och överlag i världen. Det har inte hänt ett dugg och ska vi tro FN:s klimatpanel har det snart fördubblats målen, inte minskat till hälften vad vilket var syftet med Parisavtalet. Jag har aldrig trott på varken Parisavtalet eller något annat avtal där de rikaste oftast samlas, lever lyxigt och deras vanor är långt ifrån vad de pratar om, att värna om fattiga och utsatta. Vad har hänt, det har blivit värre och man bara fortsätter det tomma pratet och uppmanar andra att vara återhållsamma. Hur tar sig alla till dessa klimatmöten, går de eller cyklar de? Jetflyg är väl det mest troliga och bara en sån resa släpper ut lika mycket som jag och många med mig torde göra kanske under ett flertal år. Det är det klimatarbetet vi ser och den inställning man har.

Den som nu har råd köpa sin efterlängtade elbil, borde vara nöjd ”tanka” den för en billig penning – där det finns laddstolpar?

På det hela taget verkar FN tappat sin ledande roll i världen, att förhindra både fattigdom, krig och nu klimatet vart vi är på väg. Kanske lika bra det blir en total kollaps innan vi börjar förstå något. Handel och rikedom har varit ett framgångsrikt recept, det har nu blivit det motsatta, det som kommer ta kål på oss – överlag.

Ack ja, vad kan jag göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.