De fossila utsläppen kommer öka – inte minska

Det är så det kommer se ut i framtiden, om än inte de drastiskt ökar kommer det inte heller drastiskt minska. Problemet varifrån vi ska vi få all el och värme? Nu när leveranser av gas torde vara minimala eller inga alls har från Ryssland har Tyskland börja använda sina gamla kolkraftverk igen. Energiöverföringen från Frankrikes kärnkraft är i de närmaste också utebliven. Sverige och flyget om vi minskar ner det till hälften, oljan som då blir över använder vi till att köra värmekraftverk. Det finns inga andra alternativ om vi ska klara energiförsörjningen, en minskning av användandet av olja på ett ställe och en ökning på ett annat. Det blir lika med noll.

Folk reser inihelvete alldeles för mycket i onödan. Se på nu hur de har det i Amerika med kylan, jag vet inte hur många redan som frusit ihjäl. Flygplatserna lamslagna och folk får tillbringa julaftonen i väntsalarna. Det är ett stort land Amerika och här vore tågen att föredra om det inte vore så gigantiska avstånd. Sverige borde vara helt annorlunda, tågen utnyttjas alldeles för lite. Folk har fått för sig de ska vara på en annan plats i en blinkning.

Den linje som vi varit inne på sedan förra regeringen som den här tänker fullfölja med hjälp av kärnkraft, är ren utopi. Det kommer aldrig lyckas och med den energibrist som redan kan råda. Man säger också ett skäl till att lägga ner planerna på en ny satsning på snabbjärnväg är att i stället bygga ut laddinfrastrukturen bl a. Som vanligt vill Moderaterna och nu den blå-bruna regeringen få oss tro de skulle bli de nya experterna inom klimat- och miljö. Att komma till makten genom råa lögner var det viktigaste. Värre sopor än tidigare?

En kommentar

  1. brorson

    Om alla reaktorerna hade varit kvar, hade möjlig effekthöjning hos dem kunnat ersätta all hittills byggd vindkraft och kanske lite till. Den tekniska utvecklingen har nämligen gått framåt sedan de byggdes. Nio av de tolv reaktorerna är / var av en konstruktion, som Sverige var först i världen med. Helt fantastiskt. Från bäst i världen till bland de sämsta i Europa, p.g.a ”hemlagad” politik..

    Sverige har dessutom en ganska stor fortfarande outnyttjad effektreserv, dels ett stort oljekraftverk (Stenungnsund), som har ”legat i malpåse” sedan 2015 och hade varit i drift nu, om den socialdemokratiska enpartiregering så velat och behagat ta reda på vad som faktiskt finns. Och dels ett stort antal värmekraftverk, varav en del inte har använts under flera år. Och f.ö. kan eldas med den ”soppa” som Sveriges bilister inte vill ha. Så att vi kan sänka reduktionsplikten tidigare än utlovats.

    Innan kärnkraften byggdes, var vattenkraften baskraft och oljekraftverken + värmekraftverken effektreserv. Dessutom användes massor med eldningsolja till bostadsuppvärmning. Sedan kärnkraften byggts, blev kärnkraften baskraft och vattenkraften effektreserv och övriga elproduktionsanläggningasr behövdes inte längre. Karlshamn behölls som en yttersta effektreserv, som sällan behövde användas, Stenungsund ”lades i malpåse” och värmekraftverken användes endast för att producera varmvatten, som kräver lägre temperatur än elturbiner.

    Det tar fem år att bygga en reaktor, från byggstart till driftstart, och det och ännu kortare tid klarar kineserna idag. Men i den kapitalistiska världen torde det var kö hos tillverkarna av reaktordelar. Den socialdemokratiska enpartiregeringen hade nästa tio månader på sig, sedan man blivit av med MP, att ställa svenska beställningar i den kön. Det är alltså en mycket grov lögn att det skulle ta tio – femton år att bygga en reaktor, men det vete sjutton hur lång tid det kommer att ta att få fram reaktordelarna till byggplatserna.

    Näe elpriserna i södra Sverige skenade lovade Ygeman, som tidigare varit energiminister i SMP-regeringen, att elpriserna där skulle hållas nere genom att öka elpriserna i Norrland. Jag vet inte om de höga elpriserna i Norrland nu under hösten, beror på att man har ökat överföringskapaciteten, eller på den norrländska efterfrågan har ökat, eller har andra orsaker. S har drivit missnöjeskampanjer riktade mot den norrländska befolkningen för att densamma inte har utlovats elprisstöd för tiden Innan elpriserna i Norrland ökade till nuvarande nivå.

    Det är alltså sossarna själva, och inte minst de socialdemokratiska energimintrarna Ygeman och Farmanbar, som har orsakat problemen. Och nu kräver de att skattebetalarna ska stå för fiolerna. Dessutom vill S ha en ”elräkningsakut” för att rädda elbolagen från konkurs p.g.a, de ränteförluster, som uppstår, när elkunder beviljas anstånd med betalning av sina elräkningar. Men med de enorma vinsterna, som bolagen haft på de höga elpriserna, borde de klara dessa förluster själva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.