Skogen överutnyttjad – bidrar till att virke saknas i gamla renoveringar

Inte sälla skryts det om Sverige reproduktiva förmåga att ersätta nerhuggen skog. Problemet är dock som jag påtalat mer än en gång att den ursprungliga skogen, den gamla och oftast den självreproducerande inte längre finns. Man tycker det är bra, bara stora mängder skog avverkas och sedan fraktas till kusterna där den blir till papper i där de stora fabrikerna man byggt upp eller sågas på någon intilliggande industri. Här står kalhyggena och gapar tomma och blir det någon växtlighet tar det flera år, men det blir aldrig som tidigare. Skogen ersätt med fabriksproducerade plantor och främst är det gran. Den gamla tallen finns inte längre, den vi kallar fura.

Att man slår undan benen på sig själva och även vår kultur verkar inte bekymra mycket, man skriker om skogssuttagen måste öka. Inte minst har det blivit värre sedan vi också skulle börja använda skogen till bränsle och ersätta den fossila.

Sedan kan vi undra om kärnkraft är det värsta som en en del tycker. Jag tycker det här är minst lika allvarligt. Men skulle vi hitta något som ersätter kärnkraften visst vore det toppen. Vindkraften är nu prövad men när vi bäst behöver den står den still.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.