Allt av värde måste upp ur marken

Vi kan inte längre spara alla områden för miljöns skull, speciellt här i den karga nord med bara fjäll, myrar och orörda marker för renskötselns skull. Vill vi ha ett levande Sverige med tillgång till ström och utveckling måste vi skyndsamt ta upp alla mineraler ur marken, här menas inte minst det svenska uranet. Det ”Big Bang” en gång gav oss måste förbrukas och nyttjas.

Ny kärnkraft som ger tillgång till näst intill oförminskad tillgång på ström. En laddinfrastruktur som täcker landet i sin helhet, är det inte detta vi ska satsa på? Landsbygd/glesbygd utvecklas med senaste tekniken, är det inte detta vi ska satsa på?

Olika tillståndsprocesser ska ta högst en månad eller två. Människor som arbetar med dessa ska inte vara ”skyddade” eller ha de bästa jobben och bäst avlönade. Ut med dom bara i markerna med spade och hacka låt dem gräva för hand. Bygg baracker de kan bo i och låt dem leva av vad naturen ger. Råttor och möss om det finns bara det får de väl koka soppa på dessa då.

Varför plåga människor i armod när det inte skulle behövas. Sverige är till för svensken, först och främst är det vi som bestämmer livsvillkoren och skapar vårt eget välstånd till oss själva.

Varför inte utnyttja våra egna naturresurser till gagn för oss själva, liksom ryssarna tar vara på sina. Det måste bli slut på detta som i slutändan gör att vi speciellt i vår landsända, den norra tappar helt vårt självbestämmande.

Järvaområdet och alla andra områden där den svenska kulturen och allt vad det innebär som ersatts av utländsk är väl ingenting vi ska behöva ta hänsyn till hur de lever och hur de byggt upp sina samhällen, är det något vi också ta ansvar för, för vi ”har det ju så jävla bra”. Nå hur ser Sverige ut, här ska det snålas som bara fan och inte törs man öppna käften och vara kritiskt, då åker man in på ett par år. Är det förvånande vi fått som vi har?

Här har vi också områden med ”järv” men här ger den sig inte på människor, det är skillnad på järvar och järvar beroende av vilka områden de verkar under.

Om byråkraterna nere i S-holm eller var de sitter ger fan i bestämma över oss så att vi också kunde utvecklats vore toppen. Att ständigt vi ska dela med oss av ”kornboden” ser vi nu resultatet av.

Värna den svenska kulturen även den som inte består av den rent samiska.

Jag föreslår snöplogen som den genuint norrländska. Utan snöplogen stannar Sverige och främst Norrland.

Heja snöplogen.

4 kommentarer

  1. brorson

    Stockholm heter numera Fjollträsk. Och partierna i Fjollträsk förväntas snart ingå en historisk överenskommelse: Sverige ska exportera uran men inte ha några egna kärnkraftverk. För handelsbalansens skull ska vi i gengäld importera ännu mer sopor till våra värmekraftverk .”Härigenom blir världen renare och utsläppen minskar”, förklarar den nye handelsministern Per Bolund. Av den svenska skogen har man gjort utsläppsfria motorbränslen, så det finns ingen skog kvar.

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Ser vi till den samiska kulturen – enbart – finns människor här som inte alls är besläktade med den, i vilket fall lever de inte av renskötsel och har aldrig gjort. Det är inte så att jag skulle vara avigt inställd till samer, deras kultur och framförallt till deras renskötsel. Frågan jag ställer mig är renskötseln så stor i omfång att vi alla här kan leva den? Det är ju det som är problemet som har blivit till en pilspets bredd att man tror oavsett same, renskötare eller inte är något som vi alla skulle lyda under, deras villkor och att det även, vi som varken är renskötare eller samer skulle kunna leva av. Om så vore, vore det ju jättebra. Vi kunde få tillväxt alla i området och med orörda marker. Det vore ju toppen. Men tyvärr ser verkligheten helt annorlunda ut. Oavsett same, renskötare eller inte behöver vi det moderna leverne vi alla inrättat oss i sedan lång tid tillbaka. Bilen, elen och värmen i bostaden. Tvättmaskinen, kylen/frysen torde de flesta ha och de flesta bor också i bostäder som varken går att jämföra med kåtor eller de bostäder som tidigare fanns. Från enkla skjul till brädbyggnader av lite högre standard. Hur man tänkt sig ett samhälle där vi i praktiken ska elektrifiera allting, samtidigt får ingenting röras i marken. Inga gruvor öppnas utan vi beräknas leva som naturfolken alltid gjort. Hur dumma får man bli när allting beräknas ska styras från huvudstan och dess människor som inte vill offra något av sin bekväma tillvaro, men beräknar resten av landet, främst vi här i norr ska leva av luften? Fisket det gick förlorat för älvarnas utbyggnad som skulle ge ström till hela Sverige. Det är klart om vi får mer av naturresurserna att stanna kvar här skulle vi inte behöva tigga och be som nu vi tvingas till. Råttor och möss verkar ha ett större värde än de människor som här bor.

      Utbyggd infrastruktur, farbara vägar osv vill vi väl alla ha, oavsett renskötare same eller inte?

  2. Ove

    Och du tror några pengar stannar här uppe? Vilken värld lever du i ? Vi har alltid blivit utnyttjade och kommer att vi bli utnyttjade. Men du kanske vill ha tillbakas tiden när samerna drogs under isen i nasafjäll för att dom skulle ta fram naturtillgångarna. Alla människor som blev lurade av Vattenfalls advokater på 50 och 60 talet för att komma åt deras hus och hemarn för att kunna dämma över det. Oj vad pengar som stannade här. Vi har inget värde i storsvenskens ögon.

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Du verkar sväva mållöst när det gäller politisk inriktning och inte veta mycket. Först, har jag ifrågasatt den folkvandring som tvingades fram p g a gruvdriften under sent 1800 eller tidigt 1900-tal? Jag har skrivit ganska mycket om det och tycker det är förfärligt. Vad jag nu skriver om är framtidsutsikter, att vi alla som bor här beräknas kunna leva. En gång nämnde jag Stenevi (MP) och tyckte hon hade ärligaste uttrycket, då inför valet. Det blev nästan en storm, främst från SD-sympatisörer men även från dig hur jag bara kunde…
      En annan gång nämnde du hur dyrt det blivit besikta bilen. I den frågan hade du inte heller koll, det var KD under Göran Hägglund som ordnade det genom att privatisera Bilprovningen. De som bor i Arjeplog tappade nu sin besiktning och måste åka 15-20 mil för besiktning. Sett utifrån dina kommentarer verkar du tro högersidan är den gode som du ska vända dig till för att få ditt missnöje uppmärksammat och att just dessa skulle vara de som kommer förbättra för dig. Jag tycker du är ute och cyklar och är det någon som du ska vända dig till för att bli hörsammad är det just Miljöpartiet. De vill stoppa det mesta av all brytning i marken, främja samers rättigheter och minoritetsgrupper. Istället tycks du tro Moderater och Sverigedemokrater ska hjälpa dig? Det jag skriver är mera vad högersidan nu vill göra, mera kärnkraft, mera brytning från marken. Varför är du emot det helt plötsligt, har du koll på något omkring dig vad som händer? Jag har också skrivit att jag inte tror renskötseln – enbart – kan ge den utveckling som hela vårt område skulle kunna leva av. Vad är det för farligt uttalande i det?

      Forts. Vad har den samiska kulturen gett, namnändringarna vi fått på olika platser, vilken tillväxt har de gett? Ingenting vill jag påstå. Själv kör jag en asiatisk bil, inte akkja dragen av renar. Det är ju bara bluff med den samiska inpakt vi ska ha. Jag vet inte vilket år i följd som V-mina går back. trots vi haft ett stort samiskt inflytande i politiken. Det man gjort är man byggt ut maskinhallarna, utbildningen för maskinförare och satsat på koldioxiddrift och gammal teknik. Det är det samiska inflytandet vi fått, inte minst från Centerpartiet. Jag tror ingenting längre på samisk inflytande att det ska stärka inland och glesbygd. För mig får de gärna riva ner de samiska skyltarna, namnen på olika orter. Jag tror inte många är så värst intresserade av det. Inte i alla fall har några enorma turistströmmar anlänt just för den sakens skull. Det enda som hände var de enorma turistströmmarna till Stekenjokk, men dessa stoppade man just för renskötseln skull. Nämn något område det utveckling skett med renskötseln som gynnat en hel bygd? Det är bara en bedräglig bluff alltsammans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.