Thomas Hartman

Fredsdiskussioner i Västerbotten

Västerbotten värd för unga politiska ledare

Denna vecka har västerbotten varit värd (och är det fortfarande under morgondagen) för möten mellan unga politiska ledare från Israel och Palestina. Än så länge har arrangemangen gått utmärkt. Delegationen fick göra väldigt intressanta besök hos politiker och tjänstemän på Umeå kommun och landsting. De har genomfört välbesökta och uppskattade öppna möten på universitetet bland annat tillsammans med utrikespolitiska föreningen.

Under helgen har gruppen besökt Medlefors för att ge konkreta inspel på SSU:s internationella kurs men framför allt för att hålla egna överläggningar.

Situationen är sådan att de inte är möjligt att mötas på något vettigt sätt i hemmamiljön. Utgångspunkten för oss är att bidra till att bygga forum och förutsättningar för fred genom att företrädare för olika organisationer och politiska inriktningar får lära känna varandra och diskutera konfliktens olika dimensioner under konstruktiva former. Däremot kan vi svenskar inte lösa problemen. Det måste de göra själva.

Jag tror att denna metodik är ett bra sätt att påverka framtiden. Det är riktigt spännande att sitta med runt bordet och delta i en diskussion om politik på liv och död med helt andra dimensioner än det vi är vana vid från Sverige. Glädjande nog tycks vi svenskar ha ett starkt förtroende på båda sidor vilket underlättar arbetet.

Jag tror denna typ av konkret arbete är extremt viktigt och jag hoppas att svensk socialdemokrati kan agera ännu mer i mellanösternfrågan. Inte minst då den har kopplingar till så många andra delar av den internationella politiken.

THOMAS HARTMAN

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.