Thomas Hartman

Lars tycks inte gilla Lennarts bloggande….

VF:s Lars Bodén skriver en ledare där han ifrågasätter bloggandet som politiker som exempelvis Lennart Holmlund och de olika gruppledarna pysslar med.

Jag tillhör de som uppskattar Lars Bodén enormt och tycker ofta hans ledare många gånger är kloka och träffar rätt. Men i den hör frågan är han nog rejält ute och cyklar. Micromedia bland politiker är här för att stanna oavsett vad Lars Bodén tycker. Dessutom tycker jag nog att Lars argument för att skrota den politiska bloggen är riktigt skrala.

Tiden är förbi då politiker kan gömma sig på kammaren. I stället vill folk förstå om och hur ledarskapet tänker. Det är uppfriskande att se hur beslutsprocesserna går och emellanåt se att politiker kan ändra sig. Den sortens resonemang ger ett mervärde för läsaren och gör att man förstår den förtroendevalde bättre. De olika rollförväxlingarna som kan uppstå kan vi överlämna till forskarna att bena ut eftersom de mest har en akademisk betydelse.

Lars tycks nämligen vilja sortera ut tyckandet från den demokratiska beslutsprocessen. Men tyckandet och demokrati hör ihop. Politiker är inte beslutsmaskiner som står och stampar i lufttäta rum i en maskinhall och producerar demokrati. Demokrati byggs i samtal och bloggar skapar samtal.

En dimension som Lars nämligen inte berör upp gäller möjligheten till dubbelriktad kommunikation. Under de år jag bloggat har jag många gånger blivit uppringd av okända personer från när och fjärran som reagerat på saker jag skrivit och velat prata om det. Bloggarna är ett intressant komplement till annan kommunikation som öppnar upp för spännande dialog med människor man aldrig skulle träffa eller prata med annars. Jag har fått brev och mail. Men också intressanta kommentarer på stan som fått mig att tänka till. Bloggen ska alltså inte ses som det enda sättet att diskutera på. Snarare är det ofta en diskussionsöppnare för kontakt i den allmänna världen.

Jag skulle nog vilja säga att en av Lennart Holmlunds absolut stora fördelar är hans öppenhet och att han är så trygg som politisk ledare att han faktiskt vågar resonera öppet. Han är inte heller så låst att han inte kan ändra sig om han möter kloka motargument. Lennart Holmlunds blogg är en tillgång för Umeå.

Ett annat argument för bloggcensur àla Bodén handlar i huvudsak om att det går fort och kan bli fel. Det tycker jag nog är en märklig slutsats. Vad är det som säger att politiska uttalanden som filtreras genom gammelmedia blir rätt eller ens i närheten av det som politikern tänkte. Den rimliga slutsatsen här är tvärtom den motsatta. Det kan vara rätt uppfriskande att emellanåt ta bort mellanledet av redaktionstuggad tolkning och filtrering och gå direkt till källan. Det är inte sällan folk som intervjuas av media upplever sig felciterade. Bloggen i symbios med media ökar möjligheterna att det blir rätt. Folk är liksom inte dumma och blir det trots allt fel ibland så gör det inte så mycket. Alla är vi människor som kan göra fel.

Jag tycker Lennart Holmlund mfl av våra gruppledare gör helt rätt som prioriterar bloggandet och micromedia även om jag förstår att gammelmedias representanter ibland rister på sig av obehag. Den reaktionen blir bara ett kvitto på hur rätt det är att fortsätta. Etablerade maktstrukturer brukar protestera när de tappar inflytande.

THOMAS HARTMAN

PS Gruppledarna har haft överläggningar i planerings- och näringsutskottet om innebandyfrågan och tagit ett inriktningsbeslut. Nu kan fritidsnämnden jobba vidare i frågan och kommer säkert att hitta en lösning som är bra för både den samlade sporten och Umeå kommun. Jag är hoppfull inte minst efter Lena Sandlins uttalanden om viljan att hitta en rimlig lösning.

6 kommentarer

  1. Paul

    Mycket bra formulerat
    Bloggen är här för att stanna.
    Och de politiker och media som inte begriper detta kommer snart att ha nya jobb

  2. Urban Bengtson, idékonsult

    Bloggandet från politiker är bra, det ger möjlighet till informatiion tidigt och hur den politiska debatten går. Men hur mycket lyssnar politikerna egentligen?

    Sällan har jag sett Umeås politiker i bloggen kommentera någons kommentar, medhåll eller inte. I grunden blir bloggen ett ensidigt trumpetande av åsikter och fakta.

    Och dialogen mest mellan bloggarna själva. Det blir som vid möten, konferenser, etc. Panelen debatterar medan vi andra lyssnar, men inte blir deltagande.

    Lars Bodén i VF har poänger om behov av eftertänksamhet i politiska frågor som kan bli lidande av för mycket ensidigt bloggande i politiken och mindre lyssnande på medborgarna.

  3. Thomas Hartman

    Hej Urban:

    Politiker lyssnar mycket mer än medborgarna tror och är mycket känsligare för opinion än folk föreställer sig skulle jag vilja påstå (öven om de inte alltid låtsas om det). Men jag håller med dig att interaktiviteten kan bli mycket bättre.

    I bloggvärlden utanför vk länkas det mycket mer. Åsikter bryts på ett annat sätt. Delvis kan det bero på att VK:s bloggverktyg än så länge är svårjobbat. Så kallade pingar och pingbacks verkar funka sisådär. Kommentarer ska godkännas av redaktionen etc. Vi får se om det utvecklas med tiden.

    Jag håller med dig om att eftertänksamheten blir lidande om man låser sig vid de åsikter man redovisar snabbt i bloggen. Det krävs en styrka i att våga ändra sig och förklara varför. Jag tror folk respekterar detta.

    Paul:

    Jag håller med dig. Den politiker som tror att man kan sitta inlåst i sammanträdesrummet är den förste som skall luras ut därifrån. Micromedia är här för att stanna.

  4. Urban Bengtson, idékonsult

    Bra du kommenterar tillbaka. Paradoxen blir för bloggarna att hinna reagera på alla kommentarer. Någonstans måste väl tid och ork sätta stopp, innan bloggarna ”går in i bloggväggen”.

    Kanske bloggkonsulter/lobbyister är en framtidsbransch, där dessa blir kommunikatörer mellan kommenterare och politiker. Och då kan ta betalt för denna tjänst, t ex utifrån resultatet av blogglobbandet.

    ´

  5. Thomas Hartman

    Det har du rätt i. Men frågan är om man alltid behöver svara. Vissa gånger kanske en diskussion ska få föras mellan folk utan att man är där och svarar och försvarar. Såna gånger förvandlas bloggen till ett diskussionsforum där inlägget blev startpunkten möjligen med något enstaka svar.

    Intressant idé med bloggkonsulter… man kan n’ästan tro du är idékonsult 😉 Men var det inte Maud Olofsson som lät sin pressekreterare chatta på aftonbladet i hennes namn. Låter farligt nära din idé… 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.