Thomas Hartman

IT college är ett konkret exempel på en rutten friskola

Jan Nilsson fortsätter att mena att jag är lurad av statisik. Men då har han nog missat min tes är att statistik är rätt ointressant. Med statistik kan man som bekant nämligen bevisa vad som helst. Däremot kan statistik i grova drag peka på problem. I detta fall är ett av problemen att det finns friskolor som plockar russinen ur kakan och använder tvivelaktiga metoder. Jag är övertygad om att det problem som Utbildningsradion pekar på stämmer även om deras rundringning naturligtvis aldrig kan bli vetenskapligt vattentät.

Nilsson vill att jag ska be om ursäkt. Och det skulle jag göra – om jag hade fel. Låt mig ta ett exempel.

I maj i år skrev DN om anklagelserna mot IT College of Sweden och dess ledning. Ett tiotal tidigare lärare gav en samlad bild om felaktig betygsättning där betyg ändrades för att visa upp rätt fasad utåt och upprätthålla pengar och fortsatt samhällsstöd. De vittnade om en hårt styrd skola där den ekonomiska vinningen gick före undervisningens kvalitet. Skolledningen uppges ha hotat lärare för att få som man ville. Ibland gick man längre. Flera beskriver en ostrukturerad, kaotisk miljö där lärarna anklagades om något gick dåligt och blev utskällda om elever bytte skola. På en tavla fördes statistik över vem som förlorat flest elever. Även om Jan har en annan bild av friskolorna så försvinner inte denna typ av problem.

Så går det till när en skola gör affärer av det som ska vara barns framtid. Såna problem struntar ofta borgerliga politiker att prata om (se bara på hur Sellström dogmatiskt och fotriktigt argumenterar för den kritiserade stockholmsmodellen).

Ett problem som Jan inte nämner är att samhället i stort sett saknar instrument för att stänga en sådan skola. Under tiden rättsprocessen pågår kan skolan överklaga och fortsätta hämta pengar från kommunens konton.

Jag håller med Jan om att man måste nyansera friskoledebatten. Det finns definitivt positiva saker friskolorna har bidragit med. Detta måste lyftas fram. Och troligen finns det också positiva metoder samhället kan använda exempelvis för att premiera de skolor som lyckas (exempelvis de som håller en bra mix av elever etc).

Men de rötägg som också finns där gör att friskolesystemet måste ses över i grunden. Både vad gäller den fria etableringen av friskolor och hur man betalar pengar till skolorna. Kommunerna borde helt eller delvis kunna dra in pengarna tills problemen är åtgärdade.

THOMAS HARTMAN

2 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Du får givetvis ha din åsikt och jag är också medveten om att det finns lycksökare och bedrövligheter bland friskolorna.
    Du säger emellertid att 2,47 promille av eleverna på de uppringda friskolorna har ’”någon form” av funktionshinder. Cirkus två och en halv tusendel. Eftersom det är fel till och med utifrån ”Barnaministeriets” insinuanta statistikpresentation borde du ju rimligtvis korrigera det. Eller kan vi använda även uppenbart osanna argument?

    Det finns dåliga friskolor och dåliga kommunala. En usel muslimsk friskola kunde hålla på väldigt länge innan den stängdes. För skräckexemplen bör reglerna om stängning skärpas, det håller jag med om.
    En skola på kristen grund som inte höll måttet enligt Kristna friskolerådet uppmanades att stänga av rådet. Så skedde också.

    Jag ser fram emot att språka lite om saker på tu man hand då du kanske inte behöver följa partilinjen lika slaviskt. *s*

  2. Thomas Hartman

    men det uppenbart falska rättar vi inte med att bara sopa problemen under mattan.

    Du efterlyser en mer nyanserad ton från vänsterhåll. Men du har väl också sett den blinda tilltron till driftformer som det blåa laget ägnar sig åt. I varenda debatt (oavsett om det gäller äldreomsorg, barnomsorg eller inom skolans område) ställer sig borgerliga företrädare upp och sjunger marknadens lov gärna flerstämigt.

    Friskolornas vänner och tillskyndare kanske har en hemläxa att göra för det nuvarande sättet att argumentera bidrar bara till ytterligare låsning på området.

    Jag försöker bidra på det sätt som jag kan genom att exempelvis peka på friskolornas värde och ge konkreta exempel på detta (som jag gjorde i mitt första inlägg) och anser mig inte vara särskilt dogmatisk eller låst av några partilinjer…

    …och ser fram mot kaffet.

    Vänligen

    Thomas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.